Pohjoiskorealaiset lukevat Rodong Sinmunia metroasemalla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ed Jones

Pohjois-Korean virallinen lehti: Donald Trump aikoo poistaa pakotteet

Pohjois-Korean hyväntahdon elkeiden kerrotaan jatkuvan, jos Yhdysvallat ryhtyy aitoihin toimiin suhteiden parantamiseksi.

Pohjois-Korean valtion virallinen Rodong Sinmun -lehti kertoo tässä KCNA Watchin sivuilta löytyvässä artikkelissaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin tapaamisesta Singaporessa.

Jutussa maalataan kuva ”suuren johtajan rauhaarakastavien toimien” parantamista suhteista Korean niemimaalla.

Pohjoiskorealaislehden mukaan Kim Jong-un korosti johtajien tapaamisessa konkreettisia toimenpiteitä ja vaati ”rohkeaa päätöstä ärsyttävän ja vihamielisen” sotilaallisen toiminnan lopettamisesta.

– Ilmaisten ymmärryksensä tälle (ehdotukselle), Trump ilmaisi aikeensa lopettaa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset, joita Pohjois-Korea pitää provokaatioina, Rodong Sinmun kertoo.

Artikkelissa todetaan Trumpin lisäksi aikovan ”tarjota Pohjois-Korealle turvatakuut ja poistaa Pohjois-Koreaan kohdistetut pakotteet”.

– Kim Jong-un selvensi näkemystään, että mikäli Yhdysvallat ryhtyy aitoihin toimenpiteisiin rakentaakseen luottamusta ja parantaakseen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisiä suhteita, voi Pohjois-Koreakin tässä tapauksessa jatkaa uusia seuraavan vaiheen hyväntahdon elkeitä samassa suhteessa.

Pohjoiskorealaislehden kuvaus pakotteista poikkeaa hieman Donald Trumpin kertomasta. Yhdysvaltain presidentti totesi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että pakotteet pysyvät toistaiseksi voimassa. Hän kuitenkin totesi odottavansa innolla, että pääsee purkamaan niitä.

– Pakotteet poistuvat, kun ydinaseet eivät enää ole kuvioissa, Trump vastasi, kun häntä pyydettiin tarkentamaan kommenttiaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt