X
SULJE MAINOS
Britannian pääministeri Boris Johson G7 huippukokouksessa Cronwallissa. LEHTIKUVA / AFP Peter Nicholls

Pohjois-Irlannin rajaongelma paisuu – Boris Johnsonilta uhkaus

Britannian pääministerin mukaan asian selvittelyssä on tapahtunut useita väärinymmärryksiä.

Pohjois-Irlannin ja Britannian välinen tulliraja on noussut yhdeksi  G7-huippukokouksen kiistellyimmistä aiheista, uutisoi BBC

Irlanninmerellä on niin sanottu tulliraja, jonka ansiosta Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliset rajat ollaan voitu pitää auki Pitkäperjantain sopimuksen mukaisesti. Britannia on arvostellut tullirajan vetämistä Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin. Närkästystä aiheuttavat etenkin EU:n tiukat rajatarkastukset.

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkasi lauantaina Britannian jättävän EU:n kanssa solmitun Brexit-sopimuksen noudattamatta, mikäli EU ei tule asiassa Britanniaa vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi rajajärjestelyjen keskeyttämistä.

Johnson vetosi 16. artiklaan, joka sallii brexit-sopimuksen sisältöön puuttumisen yksipuolisesti, jos sen katsotaan aiheuttavan vakavia taloudellisia, sosiaalisia tai ympäristöllisiä ongelmia.

– Jos tätä noudatetaan edelleen, meille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin artikla 16. Tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät he [muut G7-maat] ymmärrä Britannia olevan yksi maa ja yksi alue, Johnson sanoi Sky Newsille the Guardianin mukaan.

Johsonin mukaan EU:ssa on paljon väärinkäsityksiä Pohjois-Irlannin tapaukseen ja rauhan prosessiin liittyen.

– Uskon että selvitettyämme asian pääsemme pian käytönnön ratkaisuihin, Boris Johson toteaa BBC:lle.

– Mikäli emme onnistu, on Britannian hallituksen ensisijainen tehtävä varmistaa alueen yhtenäisyys ja tulemme toimimaan sen vaatimalla tavalla.

Aiemmin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ovat varoittaneet Johnsonia Pitkänperjantain sopimuksen rikkomisesta. Macron vetosi Britanniaan toteamalla, että maan on noudatettava Brexitin yhteydessä solmittuja sopimuksia tai maa voi vaarantaa suhteensa Ranskaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt