Teemu Keskisarja haluaisi Hailuodolle vuoden 1714 kauhujen muistomerkin. LEHTIKUVA / NOORA VAARALA

”Pohjalaisten elämillä oli väliä”

Historioitsija kaipaa kansanmurhalle edes muistolaattaa.

Viikonvaihteessa vietettiin Isovihan ajan aloittaneen Napuen taistelun (19.2.1714) muistomerkin 100-vuotisjuhla Isossakyrössä. Historioitsija Teemu Keskisarja on kirjoittanut Kalevaan aiheeseen liittyvästä otsikolla Orjakauppa ja kansanmurha Pohjanmaalla – pysäyttävin muistopaikka isollevihalle on Hailuoto.

– Kaukaiset kansanmurhat ja Afrikan neekeriorjat ovat suomalaisille tunnetumpia kuin vastaavat raakuudet omassa kotimaassamme kymmenen sukupolvea sitten. Suuressa Pohjan sodassa päätyi ihmiskauppatavaraksi useita tuhansia suomalaisia, paljolti pohjalaisia, Teemu Keskisarjan toteaa.

Ihmiskauppaa varten oli 1710-luvun Pohjanmaalla hänen mukaansa hankinta- ja alihankintaportaita sekä vähittäis- ja tukkuliikkeitä. Hintavimpia olivat noin 11-vuotiaat lapset. Uuden Pietarin rakennustyömailla oli ihmispulaa.

– Tuotteen loppukäyttäjissä oli myös venäläisiä pajareita, joiden omat maaorjat olivat loputtomassa sodassa kadonneet Molokin kitaan. Läheskään kaikki orjanomistajat eivät olleet Venäjällä hirviöitä – kuten eivät Amerikan puuvillapelloillakaan. Kun kotiseutu oli poltettu tuhannen päreiksi, saattoi orjuus olla nälkiintyneelle pohjalaiselle orpolapselle jopa helpotus.

– Orjuuttaminen, kidutus, polttaminen, autioittaminen ja joukkoraiskaaminen olivat normaalimeininkiä 1700-luvun maailmassa. Samalla tavalla riehuivat Ruotsin sotajoukot voimansa päivinä. Pohjalaiset metsäsissit harjoittivat Vienassa joukkotuhontaa, jos pystyivät, Keskisarja kuvailee.

Hänen mukaansa suuren yleisön silmistä aihe on huuhtoutunut melkein jäljettömiin. Isovihan kymmenettuhannet siviiliuhrit ansaitsisivat Keskisarjan mielestä syvempää muistamista, ja pysäyttävin muistopaikka isollevihalle on Hailuoto.

– Siellä sattui tapaus, joka ylitti jopa aikalaisten maksimaalisen kauhunsietokyvyn. Yhdessä syysyössä, yhdessä valkamassa pärskähti 800 kirvesmurhaa. …Jos Hailuoto 1714 ei ollut kansanmurha niin sitten ei mikään.

Teemu Keskisarja kysyy ”minkä puolesta tai mitä vastaan kuolivat nuo ihmiset, joista emme tiedä muuta kuin pienen osan nimistä?”.

– Oliko veri- ja aivoroiskeilla jokin tarkoitus? Jos isonvihan siviiliuhrit joskus saavat muistomerkin tai edes laatan Hailuodon sillankaiteeseen, ehdotan siihen tekstiä: Pohjalaisten Elämillä Oli Väliä.

LUE MYÖS:
”Suomalaisia vietiin orjiksi enemmän kuin Afrikasta ikinä” (VU 5.7.2020)
Suomi syntyi kansanmurhasta (VU 30.11.2017)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt