Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet – ”Paikallinen sopiminen rohkaisisi työllistämistä”

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ovat tuoreen kyselyn mukaan parantuneet.

Suomen Yrittäjät kertoo, että pk-yrityksistä 32 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana ja 16 prosenttia pelkää niiden edelleen heikkenevän. Edellisessä kyselyssä puoli vuotta sitten parempia suhdanteita ennakoivia pk-yrityksiä oli neljä prosenttiyksikköä vähemmän.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tiistaina julkistamasta Pk-yritysbarometrista. Siihen vastasi yli 6000 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Pitkästä taantumasta huolimatta pk-yritykset pitävät kyselyn mukaan edelleen kiinni henkilöstöstään. Kaikilla toimialoilla uskotaan jälleen siihen, että työvoiman määrää voidaan hieman jopa lisätä.

– Työllistämiseen rohkaisisi se, että hallitus laajentaisi rohkeasti mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen eli työpaikkasopimiseen lakiteitse, niin kuin se on ohjelmaansa kirjoittanut, toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjistä arvioi tiedotteessa.

Hän mukaansa vaikeaksi nykytilanteen tekee se, että tuotantokustannusten nousuarviot ovat samaa tasoa kuin viime vuosikymmenen puolivälissä, kun talous kasvoi. Nyt samankaltaiseen kustannusnousuun joudutaan sopeutumaan huomattavasti vaisumman kysynnän ja kannattavuuden oloissa.

Kommentit