Lisääntyvät identiteettivarkaudet eivät ole vain yksityishenkilöiden ongelma. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Pk-yritysten identiteettivarkaudet kasvussa

Identiteettivarkaudet yleistyvät myös yrityksissä.

Esimerkiksi Ruotsissa 15 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on kokenut identiteettivarkauden.

Tyypillisin yritysten kohtaama varkaus on toimitusjohtajan nimissä pyydetty maksusuoritus.

Identiteettivarkaudet tulevat yleensä täysin yllätyksenä yrityksille ja niihin ei osata varautua.

– Yrityksiltä puuttuvat keinot ennaltaehkäistä identiteettivarkauksia ja niiden seurauksia. Tilanteeseen havahdutaan liian myöhään, eli silloin, kun varkauden seurauksena on syntynyt jo laskutusta tai muuta näkyvää haittaa, kertoo yksikön johtaja Johanna Abgottspon turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetystä.

Tyypillisimpiä yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat tilanteet, joissa henkilö laskuttaa yrityksen toimitusjohtajan nimissä, nostaa yrityksen nimissä alv-palautuksia tai hyödyntää yrittäjän identiteettiä ja esiintyy päättäjänä.

– Yksinkertaisimmillaan identiteettivarkaus voi tapahtua pelkästään osoitetietojen avulla. Varas ilmoittaa osoitteenmuutoksesta virallisiin tietokantoihin esiintyen yrityksen päättäjänä, Abgottspon kuvailee.

Yritysten tiedot ovat julkisia y-tunnusta, laskutusosoitetta ja päättäjä- ja hallitustietoja myöten. Varkaus ei jää siitä kiinni, etteikö varas saisi riittävästi tietoa käsiinsä.

Valelaskuja ja nettisivuhuijauksia

Alv-palautuksissa verottaja on tarkkana, mutta se on vain yksi keino kalastella rahaa yrityksen nimissä. Puhelimitse ja sähköpostilla voi tilata tavaraa esiintyen päättäjänä tai yrityksen nimissä.

Muita tyypillisiä pk-yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat valelaskut, nettisivuhuijaukset, laskuväärennökset ja etumaksuhuijaukset.

MySafetyn teettämän tutkimuksen mukaan id-varkaudet aiheuttivat 40 prosentille yrityksistä ajan ja resurssien hukkaa, 19 prosenttia koki taloudellista haittaa.

– Kun identiteettivarkauteen viimein havahdutaan, ongelman seuraukset voivat olla hyvin merkittäviä. Tilanne voi olla niin pitkällä, että yrityksen liiketoiminta haavoittuu, taloudellisia esteitä tai kustannuksia syntyy sekä kaupantekokyky tai maine voi kärsiä. Pahimmillaan varas voi viedä koko yrityksen, kertoo Abgottspon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt