Jaakko Hirvola. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Teknologiateollisuus: PK-yrityksille tarvitaan nopeasti uusi tukipaketti

Elinkelpoisia viennin pk-yrityksiä ei saa jättää pulaan, vaatii Teknologiateollisuus ry.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola toivoo Sanna Marinin (sd.) hallitukselta nopeasti uutta tukipakettia, josta myös teollisuuden pienet ja keskisuuret yritykset voisivat saada apua.

Alkukesästä päätetyn kustannustuen kriteerit ovat hänen mukaansa sellaiset, että kriisin silmään myöhemmin joutuvat vientiyritykset eivät voi sitä saada. Lisäksi tuen haku päättyy elokuussa.

− Elinkelpoisia viennin pk-yrityksiä ei saa jättää pulaan. Jos niiden annetaan mennä, Suomella ei ole toivoa talouden noususta ja työllisyyden kohentumisesta, Hirvola toteaa tiedotteessa.

Hirvolan mukaan hallitukselta odotetaan nyt päätöksiä. Mikään ei muutu, jos kasvuun ei investoida. Suomen on hänen mielestään kurvattava määrätietoisesti digivihreälle kiihdytyskaistalle.

− Ennusteiden mukaan Suomen talous toipuu euromaista hitaimmin, joten työllisyyspäätöksiä ei voi enää lykätä. Tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota, sillä kustannuskilpailukyky uhkaa jälleen heikentyä ja Suomi pärjää vain olemalla muita parempi, Hirvola painottaa.

Samoin hänen mielestään pitää varmistaa, että EU-rahoitukseen nojaava investointiohjelma vauhdittaa aidosti digitalisaatiota ja ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kaikki EU-maat käyttävät elvytysrahat sovitulla tavalla.

– Erityisen tärkeää on, että suomalaiset yritykset pääsevät kilpailemaan eurooppalaisten elvytyshankkeiden toteutuksesta, Hirvola huomauttaa.

Teknologiateollisuus ry muistuttaa, että ennusteiden mukaan Suomen kustannuskilpailukyky heikkenee jälleen tulevina vuosina koronakriisin takia. Syynä on järjestön mukaan Suomen jäykkä palkanmuodostus, joka ei jousta kriisitilanteissa samalla tavalla kuin monissa kilpailijamaissa.

Sopimuksiin kirjatut palkankorotukset ovat nyt Teknologiateollisuus ry:n mielestä liian korkeita talouden kehitykseen nähden.

− Teknologiateollisuuden sopimuksissa on onneksi mahdollisuus sopia palkankorotuksista toisin paikallisesti. Syksyn kehitys näyttää, onko tämä riittävää, kertoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helle patistaa hallitusta työllisyyden kannalta välttämättömiin työmarkkinauudistuksiin. Kyse on muun muassa työttömyysturvan remontista, paikallisen sopimisen edistämisestä sekä työllistämistä helpottavista työlainsäädännön uudistuksista.

Hänen mukaansa uudistukset tarvitaan nyt, jotta ollaan iskussa, kun kasvu joskus alkaa.

Lue myös:
Teollisuuden kysyntä ei ole elpynyt kesän aikana

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt