X
SULJE MAINOS
Kerrostaloja Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Pk-seudulla asuntojen hinnat yhä nousussa

Asuntokauppa tasaantui heinä-syyskuussa edellisistä vuosineljänneksistä.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen vuosinousu jatkui kolmannella neljänneksellä vahvana kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Hinnannousu tasoittui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuitenkin selvästi edellisiin neljänneksiin verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousivat 5,6 prosenttia viime vuodesta, mutta laskivat 0,4 prosenttia toiseen neljännekseen verrattuna. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla viisi prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 6,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta kolmannella neljänneksellä viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Kasvu oli kuitenkin pienempää kuin vuoden aiempina neljänneksinä.

– Kaupankäynti tasaantui etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja saman verran kuin kolmannella neljänneksellä vuosi sitten, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Elina Vuorio.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidempään jatkunut rivitaloasuntojen hintojen lasku on pysähtynyt poikkeusaikana, ja hinnat ovat viime neljänneksinä nousseet. Kerrostaloasunnoissa kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat ovat kohonneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella muita huoneistotyyppejä selvästi nopeammin.

Vuorion mukaan eri huoneistotyyppien hintakehityksessä on kuitenkin alueellisia eroja.

– Esimerkiksi Turussa yksiöiden hinnat ovat nousseet yhä vuoteen 2015 verrattuna kaksioita ja perheasuntoja enemmän, kun taas Tampereella eri huoneistotyyppien hintakehitys on ollut samankaltaista, hän kertoo.

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna kolmannella neljänneksellä 4,1 prosenttia. Maakunnista hinnat nousivat eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hinnat laskivat eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

– Vaikka poikkeusaika on tuonut piristystä alueellisiin asuntomarkkinoihin, hintakehityksen alueellinen eriytyminen on yhä ajankohtaista, Vuorio sanoo.

Pidemmällä aikavälillä eli vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Muissa maakunnissa hinnat ovat laskeneet. Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla hinnat ovat laskeneet eniten, yli 20 prosenttia vuodesta 2015. Asuntojen hintojen alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Esimerkiksi maakuntakeskusten keskustojen hintakehitys poikkeaa huomattavasti kauempana keskustasta olevista alueista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt