X
SULJE MAINOS
Kaikki ruoka, jossa on sipulia, haisee naisen mukaan mädälle. LEHTIKUVA / KRISTIINA LEHTO

Pitkään koronaan sairastuneen outo oire: Kaikki haisee sipulille

Osalla pitkittyneistä oireista kärsiviä on hajuaistin häiriöitä.

Long covidia eli pitkittynyttä koronaa sairastava nainen kärsii yli vuosi oireiden alkamisen jälkeen hajuharhoista, Business Insider South Africa kertoo.

Nainen sairastui koronaan maaliskuussa 2020. Haju- ja makuaistin täydellinen katoaminen oli naisen mukaan ensimmäinen koronaan viittaava oire. Tuolloin hajuaistin täydellistä katoamista, anosmiaa, ei vielä edes tunnistettu koronan viralliseksi oireeksi.

Kolmen kuukauden kuluttua sairastumisesta hajuaisti alkoi hiljalleen palata. Se ei kuitenkaan ollut lainkaan entisensä.

– Kun nenäni alkoi reagoimaan joihinkin hajuihin kolme kuukautta myöhemmin, olin riemuissani: mutta vain huomatakseni, ettei hajuaistini ollut silloin tai ole edelleenkään palannut normaaliksi. Olen kärsinyt niin sanotusta ”covid-lemusta” siitä lähtien, toimittaja Sophia Ankel kertoo.

– Covid-lemu on jotain, mitä en ole koskaan aikaisemmin kokenut. Kun yritän kuvata sitä ystävilleni, yritän selittää, että se haisee samalta kuin roskien, raakojen sipulien ja hikisten kainaloiden sekoitus, hän sanoo.

Koronaan sairastuneen naisen mukaan kyse on  parosmiasta eli hajuaistin vääristymisestä tai hajuharhasta. Oireet ovat kestäneet jo yli vuoden.

– Sipuli ja valkosipuli. Nämä kaksi yhdessä paistettuna oliiviöljyssä olivat lempituoksujani, joilla keittiön voi täyttää. Mutta nyt? Vain Covid-lemua, hän sanoo.

– Kuppi kuumana höyryävää kahvia aamulla, eikö kuulostakin hienolta? Covid-lemu, hän jatkaa.

– Kumppanini tuoksu, kun hän halaa minua. Covid-lemu.

Myös New York Times kertoi aiemmin naisesta, joka joutui lopettamaan ystävien ja perheen tapaamisen marraskuussa sairastetun koronan jälkioireena tulleen hajuaistin muutoksen vuoksi. Ruoasta ja kynttilöistä lähtevä haju sai naisen oksentamaan, eikä hän pystynyt sietämään myöskään oman kehonsa, pesuaineiden tai aviomiehensä hajua.

Nenäsairauksia tutkineen Itä-Anglian Norwichin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professorin Carl Philpottin mukaan hajuaistin palautuminen saattaa kestää joillain koronapotilailla kolmekin vuotta. Noin 90 prosentilla tapauksista hajuaisti palaa ennalleen muutaman viikon päästä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt