X
SULJE MAINOS
EU:n rajavirasto Frontexin ajoneuvo Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla. LEHTIKUVA / AFP Petras Malukas

Pitäisikö Naton jo puuttua Liettuassa? Varoitus Venäjän suurharjoituksesta

Viron Nato-suurlähettiläs Jüri Luik uskoo Valko-Venäjän kiihdyttävän hybridisotaa Baltian maita vastaan.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka yrittää eskaloida Liettuaa vastaan käymäänsä hybridisotaa, Viron Nato-suurlähettiläs ja entinen puolustusministeri Jüri Luik arvioi Viron yleisradion Aktuaalne kaamera -ohjelman haastattelussa.

Hän luonnehtii Liettuan tilannetta vakavaksi turvallisuuskriisiksi. Luik sanoo suoraan Lukashenkan aloittaneen hybridisodan Liettuaa ja myös muita Baltian maita sekä koko EU:ta vastaan.

– Lukashenkan soveltama hybridisota on klassista tyyppiä, jossa käytetään kaikkia mahdollisia keinoja massamaahanmuutosta propagandaan, Jüri Luik toteaa.

Liettuaan on virrannut Valko-Venäjältä tämän vuoden aikana jo tuhansia siirtolaisia. Muun muassa Irakista tulevien siirtolaisten ilmestymistä maiden väliselle rajalle on pidetty yleisesti Lukashenkan hallinnon järjestämänä hybridioperaationa. Valkovenäläisten rajavartioiden on esimerkiksi kuvattu saattavan siirtolaisia rajalle.

Siirtolaisvirran uskotaan vain kasvavan. Mediatietojen mukaan lennot Irakista Valko-Venäjän Minskiin oli hiljattain myyty loppuun peräti marraskuuhun asti. Irakista on avattu nyt kolme uutta lentoreittiä Minskiin.

Liettuan viranomaiset ovat puolestaan ilmoittaneet ryhtyvänsä käännyttämään virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolelta maahan pyrkiviä takaisin heti rajalta.

”Lisää eskalaatiota”

Jüri Luikin mukaan Aljaksandr Lukashenka pyrkii maalaamaan järjestämäänsä tilannetta maahanmuuttokriisiksi sekä provosoimaan kansainvälistä yhteisöä ja Lähi-idän maita.

Luik arvioi Lukashenkan haluavan eskaloida tulenarkaa tilannetta entisestään.

– Hänellä ei ole mitään menetettävää, joten hän voi tehdä kaikkensa vahingoittaakseen EU:ta.

Entinen ministeri kiittelee EU:n Liettualle antamaa tukea.

– Mielestäni EU on toiminut siinä hyvin, että se on seisonut Liettuan rinnalla ja hyväksynyt, että kyse on hybridikonfliktista. Tämä on hyvin tärkeää.

Mahdollinen Naton väliintulo Liettuassa on Jüri Luikin mukan maan oma asia.

– Liettua on Naton jäsen ja jos Liettua on sitä mieltä, että Natolla olisi rooli tässä konfliktissa, tulisi heidän keskustella siitä. Liettua toimii tällä hetkellä pääosin poliisivoimien ja EU:n kautta.

– Emme kuitenkaan tiedä, mihin suuntaan tämä konflikti kehittyy. Kuten tiedämme, Venäjän Zapad-sotaharjoitus on käynnistymässä ja se järjestetään myös Valko-Venäjän alueella. Tämä lisää tietyn riskielementin, Jüri Luik sanoo.

Venäjän suuri Zapad 2021 -harjoitus käynnistyy syyskuussa. Valko-Venäjän kanssa yhteistyössä järjestettyyn harjoitukseen osallistuu suuret määrät joukkoja ja kalustoa molempien maiden asevoimista. Venäjän joukkoja on virrannut Valko-Venäjälle harjoitusta varten jo heinäkuusta lähtien.

LUE MYÖS:

”Venäjän Zapad-suurharjoitus soittaa läntisiä hälytyskelloja”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt