X
SULJE MAINOS
Koronaepidemia on yhä vähentänyt setelillä maksamista jopa kolmanneksella. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pitää voida maksaa käteiselläkin – pankkeja arvostellaan

Kansanedustajat jättivät kirjallisen kysymyksen käteisen saatavuuden turvaamisesta.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestmanin mukaan ”käteisessä rahassa ei ole kysymys historiallisesta maksuvälinejärjestelmästä, vaan vaihdantaan perustuvan yhteiskunnan välttämättömästä varajärjestelmästä”.

Heikki Vestmanin ja kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiuru, Paula Risikko ja Ilkka Kanerva allekirjoittamassa kysymyksessä muistutetaan, että talletuspankkilaki velvoittaa pankkeja huolehtimaan, että asiakkaat saavat myös käteispankkipalvelut kohtuullisin kustannuksin.

Velvoitteen voidaan tulkita tarkoittavan myös, että pankkien tulee kantaa vastuu käteismaksamisen riittävän laajasta kattavuudesta.

– Käytännössä pankit eivät kuitenkaan näytä reagoineen käteisen käytön ja maksuvälinehyväksyttävyyden vähentymiseen, Heikki Vestman toteaa.

Hänen tiedotteensa mukaan sähköisen maksamisen järjestelmät tuovat tarvittavaa joustavuutta monien ihmisten arkeen, mutta samalla ne ovat haavoittuvaisia häiriötilojen ja kyberhyökkäysten yhteydessä. Digitaalinen maksaminen ei myöskään sovellu kaikille.

– Ihmisten pitää pystyä hoitamaan arjen maksaminen halutessaan myös käteisellä ja yhteiskunnan on turvattava välttämättömien hyödykkeiden vaihdanta kaikissa tilanteissa. Käteisen hyväksyttävyyttä on pyrittävä vahvistamaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt