Pimeitä pooleja yritetään suitsia – kaksi pankkia suostui sovittelussa 150 miljoonan dollarin maksuihin

Rahoitusalan yritykset Credit Suisse ja Barclays suostuivat sovittelussa maksamaan 154,3 miljoonaa dollaria korvauksena niin sanottujen pimeiden poolien toiminnasta.

Kyse on kaikkien aikojen suurimmasta sovittelusummasta liittyen niin sanottujen pimeiden poolien (dark pools) toimintaan. Barclays maksaa 70 miljoonaa dollaria ja Credit Suisse 85 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin (U.S. Securities and Exchange Commission) ja New Yorkin yleinen syyttäjä tiedottivat sunnuntaina Credit Suissen ja Barclaysin kanssa tekemästään sopimuksesta, joka päättää kyseisten pankkien pimeiden poolien toimintaa koskevan tutkinnan.

Pimeät poolit (dark pools) ovat arvopapereiden kaupankäyntipaikkoja, joissa ostajat ja myyjät tekevät arvopaperikauppansa pankin sisäisessä kauppapaikassa, joka ei ole julkinen. Suuret sijoittajat suosivat kaupankäynnissä pimeitä pooleja, kun isot kaupat eivät tule julkisiksi. Pimeiden poolien suhteen ongelmana on se, että suuretkin kaupat jäävät näkymättömiin, mikä voi asettaa eri sijoittajat eriarvoiseen asemaan.

– Nämä tapaukset ovat ensimmäinen suuri voitto taistelussa pimeiden poolien kaupassa tapahtuvaa laittomuutta vastaan, joka alkoi silloin, kun nostimme syytteet Barclaysia vastaan, New Yorkin yleinen syyttäjä Eric T. Schneiderman totesi tiedotteessaan The Wall Street Journalin mukaan.

Arvopaperimarkkinoita valvovan elimen, SEC:n, mukaan tutkinnan kohteena olleet pankit eivät kyenneet valvomaan kaupankäyntiä, antoivat joillekin asiakkaille epätäsmällistä informaatiota kaupankäynnistä ja rikkoivat SEC:n sääntöjä, joiden tarkoituksena on varmistaa kaupankäynnön tasapuolisuus ja arvopapereiden hinnoittelun täsmällisyys.

Kommentit