X
SULJE MAINOS
Energia-areenan rokotuspisteessä Vantaalla. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

”Pilasivatko ilkeät rokottamattomat Suomen täydellisen strategian?”

Suomen rokotekattavuus on pohjoismaisia verrokkimaita jäljessä.

– Onko tosiaan niin, että Suomen täydellisen koronastrategian ovat pilanneet ilkeät rokottamattomat, kysyy Yhdysvaltain Columbian yliopiston apulaisprofessori ja geenitutkija Tuuli Lappalainen Twitterissä.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut voimakkaasti kesän jälkeen. Samaan aikaan Suomessa on lievennetty esimerkiksi ravintoloita koskevia rajoituksia.

Tutkija Lappalaisen mukaan koronatilanteen heikentymisestä ei pidä syyttää vain rokotuksista kieltäytyneitä kansalaisia.

– Kesällä viranomaiset ja poliitikot antoivat ennenaikaisia ja ylioptimistisia lupauksia, ja niiden peruminen on toki kipeää. Mutta vaikean epidemiatilanteen kaataminen yksin rokottamattomien syyksi on epärehellistä, epäreilua, eikä auta asiaa, hän twiittaa ja jatkaa samassa ketjussa.

– Rokotussuosituksia tulisi noudattaa, ja meistä jokaisella on vastuu omasta ja muiden terveydestä. Samaan aikaan systeemitasolla täytyy ymmärtää, että kaikki eivät suosituksia noudata, ja tämä tosiasia ei syyllistämisellä muutu. (Sama juttu omaehtoisten karanteenien kanssa).

Rokottamattomuus on Lappalaisen mukaan muita väestöryhmiä yleisempää vähäosaisten ja vieraskielisten joukossa.

– Eri tahot kohdistavat heihin disinformaatiota, ja eväät löytää ja luottaa viranomaistietoon ovat heikommat. Onko se yksin heidän vikansa? Vai onko yhteiskunnallakin osavastuu, hän kysyy.

Lappalainen pohtii, että syytetäänkö nyt kansalaisia ”päättäjien virheistä ja alisuoriutumisesta”.

– Suomen rokotekattavuus on pohjoismaisia verrokkimaita jäljessä, ja uhkaa jäädä pysyvästi alemmas. Onko meillä siis tyhmempi kansa, josta osa ansaitseekin sairastaa ja kuolla, vai ovatko viranomaiset alisuoriutuneet rokotusohjelman toteutuksessa?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt