Uusia pikavippejä otetaan vanhojen velkojen hoitamiseen. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Pikavipit syventäneet velkaongelmia

Tuore selvitys osoittaa pikavippien olevan yleisiä velkaongelmiinsa apua hakevilla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n selvityksen mukaan väestötasolla pikavipeistä ei edelleenkään ole saatavilla täsmällisiä lukuja siitä, kuinka moni on ottanut pikavippejä ja kuinka moni heistä on ajautunut velkaongelmiin. Tietoa ei myöskään ole siitä, kuinka suuri osa ongelmiin joutuneista hakee apua.

Selvityksen mukaan velka- ja peliongelmiin apua hakeneilla pikavipit ovat hyvin tavallisia. Pikavippejä ottaneiden velkasummat ovat viime vuosina kasvaneet ja laina-ajat pidentyneet.

Samanaikaisesti näyttäisi KKV:n mukaan yleistyneen myös se, että uusia pikavippejä otetaan vanhojen velkojen hoitamiseen.

– Pikaluottojen runsas tarjonta, voimakas markkinointi ja helppo saatavuus mahdollistavat tämän. Kalliita ”järjestelyluottoja” on jopa markkinoitu ratkaisuksi velkakierteeseen. Velkoja ketjutettaessa ongelmat pitkittyvät ja syventyvät entisestään, selvityksessä todetaan.

Maksuhäiriömerkintää yhä uusilla pikavipeillä välttelevien velallisten määrää ei tiedetä. Pikavipeistä aiheutuvat maksuhäiriömerkinnät kertovat siten vain osan ongelmien todellisesta laajuudesta.

Pikavippien ja rahapeliongelmien välillä yhteys

Valtaosa peliongelmiinsa apua hakeneista on rahoittanut pelaamistaan pikavipeillä. Peliongelmaisia auttavien mukaan pikavippien helppo saatavuus on pahentanut peliongelmia.

– Peliriippuvuuden luonteeseen kuuluu, että yhä suuremmat tappiot korvaavan suuren voiton toivotaan olevan aina ”enää yhden pelikerran päässä”. Pikavippien helppo ja nopea saatavuus on osunut tähän peliongelmaisten haavoittuvuuden ytimeen ja syventänyt merkittävästi monen taloudellista ahdinkoa, KKV toteaa.

Vuoden 2013 korkokattosääntely osoittautui murrosvaiheeksi kulutusluottomarkkinoilla. Pienten pikavippien sijaan alettiin tarjota euromääräisesti suurempia, vähintään 2000 euron luottoja, koska nämä eivät kuuluneet sääntelyn piiriin.

– Kokonaisvelkamäärät kasvoivat ja luottojen takaisinmaksuajat pitenivät. Kun luottokelpoisuuden arviointi ei sekään toiminut toivotulla tavalla, sääntelyllä oli ennakoimattomia, ei-toivottuja vaikutuksia. Myöskään syyskuun 2019 alussa voimaantulleen korkokattosääntely ei ratkaise pikavipeistä aiheutuvia ongelmia sellaisenaan, koska se koskee vain 1.9.2019 alkaen sovittuja kuluttajaluottoja, KKV toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt