Pienpanimot pettyivät, mutta eivät yllättyneet hallituksen päätöksestä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pienpanimoyrittäjä Talsalle: Onhan tämä outoa

Hallitus päätti hylätä pienpanimoille koronatukitoimena kaavaillun etämyyntioikeuden.

Oulun Maistialan panimoyrittäjä Joni Harju toteaa Taloussanomille, etteivät pienpanimoyrittäjät ole enää vuosiin odottaneet järkeviä alkoholipoliittisia päätöksiä Suomen hallitukselta.

–  Ei kai kukaan tämän hankkeen läpimenoon uskonut. Olisi toki ollut hienoa, jos olisimme voineet myydä ovelta ovelle samalla tavalla kuin kaikki muutkin eurooppalaiset pienpanimot. Onhan se vähän outoa, että voimme lain mukaan lähettää olutta täältä Oulusta Berliiniin, mutta emme Helsinkiin, Harju sanoo.

Paloaseman Panimon pääpanija Allu Montin on pettynyt, mutta ei yllättynyt. Myönteinen päätös olisi keventänyt maaliskuussa kiinni menneiden ravintoloiden takia kertyneitä olutpullovarastoja.

–  Onhan tämä ihme hommaa. Tätä päätöstä ei vain uskalleta tehdä. Tässä on kyse siitä, että pelätään muutosta. Meillä ei voida tehdä sitä, mikä onnistuu kaikkialla Euroopassa, Montin sanoo.

Olarin Panimon Ville Leino arvelee, että hallitus halusi suojella päätöksellään Alkoa ja suuret panimot taas halusivat turvata markkinaosuutensa.

– Kyllähän nämä kaksi tekijää takasivat alusta alkaen lähtökohdan, ettei tällainen hanke voisi onnistua, toteaa Leino.

Pienpanimoita rasittaa myyntikanavien vähäisyyden lisäksi viranomaisten vaatima byrokratia. Seitsenhenkisen Olarin panimon tulee raportoida toiminnasta ja tuotteista Valviralle, tullille, verottajalle ja Palpalle eli Suomen Palautuspakkaus Oy:lle.

–  Se on aika rajua, että meillä menee 60 000 euroa vuodessa pelkästään tähän raportointiin. Tätä voisi helpottaa niin, että pienpanimoiden tulisi raportoida vaikka vain yhdelle viranomaistaholle, Leino kiteyttää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt