Postipaketteja hihnalla Postin logistiikkakeskuksessa Vantaan Viinikkalassa ennen joulua. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Järjestöt verottaisivat pieniä verkko-ostoksia ulkomailta

Työmarkkinajärjestöt vaativat kilpailua vääristävän veroedun poistamista EU:n ulkopuolisilta verkkokaupoilta.

Kaupan liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK vaativat, että EU:n ulkopuolisilta verkkokaupoilta on poistettava kilpailua vääristävä veroetu viivyttelemättä.

EU:n ulkopuolelta maahantuodusta tavarasta ei peritä arvonlisäveroa, jos tavaran arvo on enintään 22 euroa tai arvonlisävero jäisi alle viiteen euroon. Veroedun poisto tapahtuisi yksinkertaisesti poistamalla arvonlisäverolaista kyseiset säännökset.

– Hyvin yksinkertaisella lakimuutoksella pystytään siis lisäämään verotuottoja useilla kymmenillä miljoonilla euroilla samalla kun EU:n ulkopuolista ja suomalaista kauppaa kohdeltaisiin tasavertaisesti, Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen toteaa järjestöjen tiedotteessa.

Euroopan unioni on jo päättänyt, että EU:n arvonlisäveroalueen ulkopuolelta toimitettujen enintään 22 euron arvoisten tavaroiden verovapaus poistuu vuoden 2021 alusta alkaen. Ruotsi, Norja, Itävalta ja Sveitsi ovat ilmoittaneet poistavansa tämän verovapauden etuajassa.

Järjestöjen mielestä muutos tulisi toteuttaa myös Suomessa mahdollisimman pian, sillä viivyttely asettaa suomalaiset kaupan alan yritykset epätasa-arvoiseen kilpailuasemaan. Lisäksi verovapauden myötä keräämättä jääneiden arvonlisäverojen määrä on järjestöjen mukaan merkittävä.

Kaupan liiton arvion mukaan viime vuonna verotuottoja jäi keräämättä noin 42 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna summaksi arvioidaan 50 miljoonaa.

– Kotimainen kauppa työllistää palvelualojen ammattilaisia ja hoitaa velvoitteensa kuluttajansuojaan sekä tuoteturvallisuuteen liittyen. Miksi siis tarjoaisimme EU:n ulkopuolisille toimijoille suotuisampaa verokohtelua, PAMin ekonomisti Olli Toivanen huomauttaa.

Kuluttaja voisi maksaa arvonlisäveron järjestöjen mukaan esimerkiksi itse Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa tai valtuuttamalla rahdinkuljettajan hoitamaan verovelvoitteet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt