X
SULJE MAINOS
Poliisi Wonsanin kaupungissa Pohjois-Koreassa. LEHTIKUVA / AFP Kim Won Jin

Pidätyksiä pelkästä tanssista – Pohjois-Korea iskee ”sosialismin vastaiseen käytökseen”

Kim Jong-unin hallinto pyrkii kitkemään eteläkorealaista pop-kulttuuria osana propagandatoimiaan.

Jälleen yksi pohjoiskorealainen sotilas on pidätetty eteläkorealaisen k-pop-yhtye BTS:n tanssin esittämisestä, kertoo uutissivusto Daily NK.

Pohjois-Korean viranomaiset näyttävän iskevän voimakkaasti ”sosialismin vastaiseen” käytökseen. Monet pohjoiskorealaiset eri puolilla maata katsovat eteläkorealaisia musiikkivideoita ja sarjoja.

Valtion turvallisuusministeriö pidätti nuoren Kim-nimisen joukkueenjohtajan 12. marraskuuta, kertoo Pohjois-Hamgyeongin maakunnassa asuva nimettömänä esiintyvä lähde.

Kimiä syytetään BTS:n tanssin esittämisestä ”virkistysaikana”. Pohjois-Korean sotilailla on päivittäin kaksi tuntia virkistysaikaa palvelusajan jälkeen. Tarkoituksena on kohentaa moraalia.

Kimin kerrottaan halunneen tanssia piristääkseen taloudellisista ongelmista korona-aikana kärsivien sotilaiden mielialaa. Hänet kuitenkin pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin. Lähteen mukaan Kim kiisti edes kuulleensa BTS-yhtyeestä. Hän kertoi esittäneensä tanssin kohentaakseen moraalia.

Turvallisuusministeriön agentit eivät kuitenkaan uskoneet häntä, ja Kim sain kolmen kuukauden rangaistuksen sotilasvankilassa. Häntä ei kuitenkaan erotettu armeijasta ja työväenpuolueesta, koska hänellä on hyvä maine upseereiden ja sotilaiden keskuudessa.

Pohjois-Koreassa säädettiin viime vuoden lopulla ”taantumuksellisen ajattelun ja kulttuurin” vastainen laki. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kieltääkö laki eteläkorealaisten tanssien esittämisen.

Lähteen mukaan Pohjois-Korea pyrkii kitkemään eteläkorealaista pop-kulttuuria osana propagandatoimiaan, joten sotilaat voivat myös jatkossa saada samanlaisia rangaistuksia kuin mitä Kim sai.

Daily NK kertoi aiemmin, kuinka kolme lentosotamiestä pidätettiin viime vuoden elokuussa BTS:n tanssin esittämisestä ja lähetettiin vankileirille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt