Gluteenittomia tuotteita kaupan hyllyllä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pia Kaumalta aloite keliakiakorvauksesta

Kelan maksama ruokavaliokorvaus lakkautettiin vuonna 2016.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt talousarvioaloitteen keliakiakorvauksen palauttamisesta yli 16-vuotiaille keliakiaa sairastaville, joille ei ole tällä hetkellä ruokavaliohoidon aiheuttamiin kustannuksiin kohdennettua tukea.

Kelan maksama ruokavaliokorvaus lakkautettiin vuonna 2016. Kauma ehdottaa aloitteessaan, että eduskunta lisäisi 15 miljoona euroa talousarvioon keliakiakorvausta varten 16 vuotta täyttäneille henkilöille, joiden on keliakian tai ihokeliakian takia välttämätöntä käyttää gluteenittomia tuotteita.

Korvauksen määrä olisi jatkossa 31 euroa kuukaudessa.

– Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen. Keliaakikko ei voi syödä ruista, ohraa eikä vehnää. Kun ei ole lääkehoitoa, on sairautta hoidettava ruokavaliolla, ja soveltuvat ruoka-aineet ovat kalliita, Pia Kauma toteaa.

Gluteeniton ruokavalio maksaa keskimäärin 62 euroa kuukaudessa eli 744 euroa vuodessa. Hoitamattomana keliakia saattaa altistaa monille lisäsairauksille.

Yleisimpiä ovat esimerkiksi anemia, masennus, osteoporoosi, ja vakavimmillaan suoliston syöpä. Mikäli keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta hoitaa itseään, vaikutukset yhteiskunnalle tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ruokavaliokorvauksen maksaminen.

– Emme saa ajautua tilanteeseen, jossa pitkäaikaissairaat ja pienituloiset laiminlöisivät elinikäisen perinnöllisen sairauden hoidon sen kalleuden vuoksi, Kauma sanoo.

Meillä on eduskunnassa tällä hetkellä valtion ensi vuoden talousarvio käsittelyssä. Olen tänään jättänyt…

Posted by Pia Kauma on Friday, October 18, 2019

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt