Pia Kauma. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Pia Kauma: Vihreillä kummallinen tapa tehdä EU-politiikkaa

Tekniset yksityiskohdat eivät ehkä ole yhtä kiinnostavia kuin ponnekkaat ilmastojulistukset, arvioi Pia Kauma.

Kansanedustaja, eduskunnan suuren valiokunnan jäsen Pia Kauma (kok.) pitää kummallisena tapaa, jolla vihreät ja vasemmistoliitto ovat viime päivinä hyökänneet EU:n maatalouspolitiikan uudistusta (CAP) vastaan.

Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on jakanut eteenpäin uudistusta kohtaan esitettyä kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Kritiikkiin ovat yhtyneet myös vihreiden varapuheenjohtajat ja kansanedustajat.

– Vihreät ovat puoluejohtoa myöten pitäneet Euroopan parlamentin kantaa uudistukseen epäonnistuneena, koska se ei heidän mukaansa ota riittävästi huomioon ilmasto- ja ympäristöasioita. Jos näin on, en osaa edes kuvitella, kuinka pettyneitä he ovat oman hallituksen kantaan, Kauma huomauttaa.

Hän muistuttaa, että eduskunnan suurelle valiokunnalle antamissaan U-kirjeissä Sanna Marinin (sd.) hallitus on esimerkiksi ilmoittanut tukevansa CAP-sääntelyn ensimmäisen pilarin ekojärjestelmien muuttamista kokonaan vapaaehtoisiksi.

– Lisäksi Suomi on neuvostossa pitänyt korkeana jopa 20 prosentin ekojärjestelmien osuutta, kun EU-parlamentti äänesti 30 prosentin osuuden puolesta. Myös ympäristö- ja ilmastotoimien osuus CAP-paketin kehittämisrahoituksesta on Suomen tukemassa neuvoston kannassa parlamenttia matalampi, Kauma luettelee.

– Nämä tekniset yksityiskohdat eivät ehkä ole yhtä kiinnostavia kuin ponnekkaat ilmastojulistukset, mutta niillä on paljon suurempi merkitys. Suomen hallitus on vihreiden ja vasemmistoliiton tuella ajanut huomattavasti vähemmän kunnianhimoista ilmastolinjaa kuin Euroopan parlamentti ja sen kantaa tukeneet mepit, Kauma jatkaa.

Hän toteaa, että nyt hallituspuolueet vihreät ja vasemmistoliitto ovat kuitenkin vaatineet parlamenttia kaatamaan koko maatalouspolitiikan uudistuksen ja jälkikäteen syyttäneet kantaa tukeneita meppejä ilmastonäkökulman unohtamisesta.

Kauma ihmettelee vihreiden ja vasemmistoliiton tapaa tehdä EU-politiikkaa.

– Ei EU-politiikkaa näin voi tehdä, että ensin hyväksyy hallituksessa kaikessa hiljaisuudessa yhden kannan, mutta sitten julkisuudessa esittää olevansa toista mieltä. Jos vihreät ja vasemmistoliitto oikeasti olisivat halunneet vaikuttaa asiaan, ne olisivat voineet vaikuttaa Suomen kantaan. Suomi oli CAP-neuvotteluiden aikaan syksyllä EU:n puheenjohtajamaa, joten Suomen kannalla oli tavallista suurempi merkitys, Kauma muistuttaa.

– Nyt vaikuttaa, että puolueet heräsivät koko asiaan vasta, kun uudistusta vastaan aloitettiin kampanja sosiaalisessa mediassa, hän lisää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt