Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. maaliskuuta 2021. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pia Kauma: Turvapaikanhaku rajoitettava rajavyöhykkeelle

Kokoomuksen kansanedustaja esittää muutoksia turvapaikkajärjestelmään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Pia Kauma (kok) jätti perjantaina eduskunnan käsittelyyn toimenpidealoitteen turvapaikanhakuun liittyen. Kauma kertoo asiasta Uuden Suomen blogissaan.

Aloitteessa Kauma esittää Suomessa otettavan käyttöön kansallista rajamenettelyä ja mahdollisuutta rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti, mikäli kansallinen turvallisuus olisi uhattuna.

Kauman mukaan vuoden 2015 pakolaiskriisi osoitti Suomen turvapaikkajärjestelmän toimimattomuuden. Kauma sanoo, että myös Afganistanin tilanne ja Valko-Venäjän Liettuaan kohdistama painostus osoittavat, että järjestelmää pitää uudistaa.

Kauma vaatii Euroopan Unionille yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, jossa hädänalaiset haettaisiin turvaan kriisimaiden raja-alueilta.

– Uuden järjestelmän pitää olla sellainen, jossa kaikkein hädänalaisimmat henkilöt noudetaan joko suoraan kriisimaasta tai mahdollisimman lähellä niitä maita, joissa kriisi on päällä, Kauma kirjoittaa.

Kauman mukaan ennen EU:n yhteisen järjestelmän uudistamista Suomi voisi ottaa käyttöön EU-lainsäädännön mukaisen rajamenettelyn. Sen mukaan suojelua koskeva hakemus käsiteltäisiin tarpeen mukaan rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä.

– Rajoittamalla oleskelu rajavyöhykkeelle vaikeutettaisiin rikollisten mahdollisuutta väärinkäyttää turvapaikanhakua. Joillekinhan se on ollut keino siirtyä ensin toisen maan sisään ja toimia siellä ensin turvapaikanhakijan statuksella ja kielteisen päätöksen jälkeen jäädä laittomasti maahan, Kauma kirjoittaa.

Kauman toinen esitys rajoittaisi turvapaikanhakua määräaikaisesti, mikäli kansallinen turvallisuus olisi uhattuna. Tällaisia tilanteita on nähty esimerkiksi Turkin ja Kreikan rajalla vuonna 2020 sekä Valko-Venäjän ja Liettuan rajalla tänä kesänä.

– Täysin vieras ilmiö ei ole myöskään meille itsellemme. Talvella 2015-2016 turvapaikanhaku Venäjältä Suomeen lisääntyi nopeasti tavalla, johon liittyi epäilyttäviä erityispiirteitä. On välttämätöntä, että Suomen lainsäädäntö ajantasaistetaan siten, että työkalupakissamme on tarvittaessa keinot myös tähän uuteen hybridivaikuttamisen muotoon vastaamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)