Ahvenanmaan lippu. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pia Kauma: Ahvenanmaan itsehallinto on menestystarina

Kansanedustajan mielestä rauhanomaisesti saavutettu sopimus on osoitus rauhanvälityksen tärkeydestä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman mukaan monet aluekiistoista kärsivät maat ja alueet ovat osoittaneet kiinnostusta Suomen ja Ahvenanmaan onnistuneeseen kompromissiin.

Kauma kutsui Ahvenanmaan itsehallintoa menestystarinaksi Saksan liittopäivien järjestämässä Leinsweiler-seminaarissa torstaina.

– Me suomalaiset näemme Ahvenanmaan menestystarinan myös todisteena siitä, että rauhanvälitystä on tärkeä tukea ja siihen kannattaa pyrkiä niin YK:n, Etyjin kuin muidenkin kansainvälisten järjestöjen puitteissa, Kauma toteaa.

Ahvenanmaan itsehallintosopimus neuvoteltiin vuonna 1921 Kansainliiton johdolla. Kauman mukaan sopimus ei ollut syntyessään mieluinen yhdellekään kiistan osapuolista.

Se on kuitenkin ajan myötä osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, sillä Ahvenanmaan demilitarisointi on lisännyt turvallisuutta ja vakautta koko Itämeren alueella.

1900-luvun alussa neuvoteltiin myös Armenian ja Azerbaidžanin välisen Vuoristo-Karabanin aluekiistasta. Neuvotteluja ei ole saatu päätökseen vielä tänäkään päivänä.

Kauman mukaan esimerkiksi Vuoristo-Karabanin kiistan tiimoilta on tullut erityistä kiinnostuneisuutta Ahvenanmaan esimerkkiä kohtaan.

– Ahvenanmaan mallista ovat kiinnostuneet muun muassa israelilaiset, palestiinalaiset, pohjoisirlantilaiset, georgialaiset sekä Indonesia ja Aceh jo mainitun Vuoristo-Karabahin lisäksi.

Pia Kauma osallistui Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen osana Suomen valtuuskuntaa. Rauhanomaiseen konfliktinratkaisuun keskittyvä Leinsweiler-seminaari järjestettiin Etyjin yleiskokouksen jatkoksi Berliinissä 11.-12. heinäkuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt