X
SULJE MAINOS
Pfizerin rokotteita valmiina potilaille Saksan Ludwigsburgissa. 2021. LEHTIKUVA / AFP Thomas Kienzle

Näin hyvin rokote Pfizerin mukaan tehoaa omikroniin

Lääkeyhtiön mukaan uutta muunnosta vastaan tarvitaan kolmas rokote.

Laboratoriokokeiden perusteella Pfizer-BioNTechin kolmas koronarokote tuo suojaa myös uutta omikron-muunnosta vastaan, kertoo lääkeyhtiö Pfizer. Sen sijaan toisen rokotteen antama suoja jää Wall Street Journalin mukaan selvästi matalammaksi.

Tehosteena annettava kolmas rokote kasvatti vasta-aineiden määrää 25-kertaiseksi verrattuna toiseen rokotteeseen, joten tehoste tuo suojaa omikronia vastaan, Pfizer toteaa. Lääkeyhtiö arvioi, että toinenkin rokote saattaa estää vakavalta tautimuodolta myös omikronia vastaan.

Pfizer ja BioNTech kehittävät parhaillaan rokotteesta uutta versiota, joka estäisi erityisesti omikron-muunnoksen tartuntoja. Uuden rokotteen odotetaan valmistuvan maaliskuussa.

Omikron-muunnos löydettiin marraskuussa Botswanasta ja sen löysivät eteläafrikkalaiset tutkijat. Virusta pidetään herkemmin tarttuvana kuin aiempia muunnoksia. Se tarttuu tämänhetkisten tietojen mukaan aiempaa herkemmin myös rokotettuihin ja taudin sairastaneisiin.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että rokotteet suojaavat vakavalta tautimuodolta myös omikronin osalta. Järjestön mukaan näyttää myös siltä, että omikron ei aiheuta vakavampaa tautimuotoa kuin aiemmat muunnokset.

Etelä-Afrikassa tehty laboratoriotutkimus antaa lisävalaistusta rokotteiden tehoon. Tutkimuksen mukaan Pfizer-BioNTechin rokote tehoaa omikroniin heikommin kuin aiempiin muunnoksiin, mutta se todennäköisesti suojaa rokotettua henkilöä vakavalta tautimuodolta. Tutkimuksen mukaan rokote tuotti vasta-aineita omikronia vastaa vain yhden neljäskymmenesosan verrattuna viruksen alkuperäismuotoon. Vaikka vähennys on suuri, tutkijat huomauttavat, ettei virus pysty silti kokonaan kiertämään rokotteen tarjoamaa suojaa.

Etelä-Afrikan sairaaloissa on alustavien tietojen mukaan havaittu, että omikron aiheuttaisi lievemmän tautimuodon kuin aiemmat virusmuodot. Toisaalta tauti myös leviää nopeammin, joten tautitapauksiakin tulee enemmän.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt