Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen (vas.), ulkoministeriön alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema tiedostustilaisuudessa suojavarustehankinnoista. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Pettymys”- Kiinasta tuodut maskit eivät kelpaa sairaaloihin

Eilen Kiinasta saapuneet maskit eivät täytä eurooppalaisia standardeja.

Tiistaina Suomeen saapui ensimmäinen, kahden miljoonan erä Kiinasta tilattuja hengityssuojaimia. Suojavarusteet testattiin VTT:n laboratoriossa ja ilmeni, että ne eivät ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia, kertoi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema tiedotustilaisuudessa.

Sama ongelma on havaittu useissa Euroopan maissa.

Lisää Huoltovarmuuskeskuksen tilaamaa suojamateriaalia on Louneman mukaan kuitenkin tulossa ensi viikolla neljä laajarunkokoneellista Aasiasta.

– Pettymys on, että tarvikkeet eivät ollee sitä, mitä tilattiin, totesi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Hänen mukaansa kyseisiä suojaimia voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotihoidossa.

– Suojaimet vastaavat sitä laatua, että hoitohenkilökunta voi käyttää niitä kotiin vietävissä palveluissa tilanteissa, joissa hoitohenkilökunta mahdollisesti kantaa koronavirusta, Varhila sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltosen mukaan parhaillaan tehdään työtä kotimaisen valmistuksen käynnistämiseksi.

– Valtio ei voi määrätä yrityksiä valmistamaan suojavarusteita, mutta yrityskentässä on ollut kiitettävää vastuuntuntoa ja halua valmistuksen aloittamiseen, hän sanoi.

Peltosen mukaan hengityssuojaimia alkaa valmistaa kolme yritystä parin viikon kuluttua.

Lisäksi käynnissä on kaksi erillistä hanketta kokonaisista tuotantolinjoista, jotka mahdollistavat laajamittaisen suojainten valmistamisen. Peltosen ”realistis-optimistisen” arvion mukaan nämä voisivat olla valmiita 4-5 viikon kuluttua.

Suojavaatteita valmistamaan on tiedossa useita yrityksiä. Suojalasien ja visiirien tuotantoa on Peltosen mukaan kysyntää vastaavasti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt