Petteri Orpo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo Ylellä: Veronkiristykset ovat väärä tie

Kokoomusjohtajan mukaan hyvinvointi kasvaa vain työn ja yrittämisen kautta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee hallituksen valitsemaa talouslinjaa, joka nostaa palkansaajien ja eläkeläisten kustannuksia ja kiristää verotusta.

– Se on aivan väärää politiikkaa. Suomessa pitäisi pikemminkin keventää ahkeran, tavallisen palkansaajan ja yrittäjän verotusta. Ja pyrkiä siihen, että heidän omista rahoistaan eli palkasta tai eläketulosta otettaisiin vähemmän, Petteri Orpo totesi Ylen Ykkösaamussa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vahvisti maanantaina, ettei palkansaajien sosiaalivakuutusmaksujen nousua aiota kompensoida. Muutos merkitsee keskituloiselle palkansaajalle noin 250 euron menetystä vuodessa.

– Ja samaan aikaan hallitus kiristää välillisiä veroja sekä nyrhii kotitalousvähennystä, Orpo jatkoi.

Hän huomautti edellisen hallituksen kompensoineen vastaavat maksumuutokset täysimääräisesti.

– Pitäisi pystyä tekemään ratkaisuja, joissa ihmisille jää enemmän käteen, ja sitä kautta ihmiset voivat tehdä omia valintojaan. Tämä lisäisi myös ostovoimaa.

Orpo kertoi pitävänsä ansiotulojen korkeaa verotusta Suomen talouden keskeisenä ongelmana. Hänen mukaansa verotuksen painopistettä olisi perusteltua siirtää työn verottamisesta esimerkiksi haittaveroihin.

– Työn tekemisen ja vastaanottamisen tulisi olla aina kannustavaa. Se on oleellinen asia Suomen talouden dynaamisuuden kannalta, sillä se vaikuttaa välillisesti työllisyyteen sekä työn tarjontaan ja kysyntään, Petteri Orpo sanoi.

– Hyvinvointi kasvaa vain ja ainoastaan työstä ja yrittämisestä. Olemme laskevassa taloussuhdanteessa ja työllisyyskehitys on pysähtynyt. Tässä tilanteessa hallitus rokottaa tavallista keskituloista palkansaajaa ja tekee ihmisten elämän vaikeammaksi, Orpo jatkoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt