Petteri Orpo. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Petteri Orpo: Vihreät sitoneet ministerin kädet

Kokoomusjohtajan mukaan hallituksen toiminta hanhiasiassa näyttää tuskaiselta kiemurtelulta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan vihreät ovat sitoneet maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kädet valkoposkihankia koskevassa asiassa.

– Olemme viime viikkoina voineet lukea mediasta, että eduskunnasta löytyy selkeä enemmistö valkoposkihanhikannan rajoittamiselle. Hallituksen toiminta kysymyksen edessä sen sijaan näyttää tuskaiselta kiemurtelulta. Maa- ja metsätalousministeri Leppä selvästi ymmärtää tilanteen, mutta hallituskumppani Vihreät tuntuvat sitoneen ministerin kädet, Petteri Orpo kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

– Leppä (kesk.) lupasi asettaa työryhmän ratkaisujen etsimiseksi yhdessä ympäristöministeriön kanssa, mutta kuten kaikki tiedämme – usein työryhmä asetetaan silloin, kun asiaa ei saada ratkaistuksi. Sitä saa mitä tilaa, ja punavihreässä hallituksessa se kai tarkoittaa punavihreää politiikkaa.

Orpon mukaan kokoomus kannattaa sitä, että valkoposkihanhi lisättäisiin metsästettävien lajien joukkoon. Laji on nykyisin luonnonsuojelulaissa rauhoitettu laji EU:n lintudirektiivin ensimmäisen liitteen perusteilla. Kokoomusjohtajan mukaan tämä ei kuitenkaan estä lajin kannanhoitoa, sillä saman direktiivin 4 artikla ”velvoittaa ottamaan huomioon lintukantojen kehityssuunnat ja muutokset.”

– Ruotsissa ja Virossa direktiivin mahdollistamaa joustoa on hyödynnetty siten, että valkoposkihanhi on metsästyslain piirissä oleva laji ja lintudirektiiviä sovelletaan metsästyslain kautta, Orpo selittää ja toteaa, että myös susien kannanhoidollinen metsästys saatiin läpi vuosina 2014–2015.

– Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimisesta saavuttanee lähipäivinä 50 000 tuhannen allekirjoittaneen rajan. Viimeistään siinä vaiheessa myös eduskunta pääsee ottamaan asiaan kantaa. Kokoomuksen kanta on selvä, hän sanoo.

– Valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon. Kun lajin kanta on elinvoimainen ja sen aiheuttamat vahingot ovat kiistattomat, on aika toimia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt