X
SULJE MAINOS
Petteri Orpo. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo varoittaa IS:lle sote-kaaoksesta: Aikaa enää vähän yli vuosi

Kokoomusjohtajan mukaan sote-uudistuksen valmistelutyö on pahasti kesken.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo varoittaa Ilta-Sanomien haastattelussa sote-uudistuksen valmistelun tilanteesta.

Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimien järjestämisvastuu siirtyy silloin kunnilta uusille hyvinvointialueille. Petteri Orpon mukaan näyttää siltä, etteivät valmistelut kuitenkaan etene kuten niiden pitäisi.

Hän luonnehtii tilannetta huolestuttavaksi.

– Kyse ei ole vain siitä, saadaanko hallinto pelaamaan, vaan kyse on ihmishengistä. Silloin järjestelmien ja johtamisen täytyy toimia niin, että ambulanssi tulee paikalle ja ihmiset pääsevät hoitoon, Orpo sanoo IS:lle.

–  Olen erittäin huolissani vuoden 2023 sote-uudistuksen alusta. Siihen ei ole enää kuin vähän yli vuosi aikaa. Tässä on iso vaara, että 2023 meidän sote-palvelumme ovat kaaoksessa, hän jatkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja muistuttaa haastattelussa, että kyseessä on Suomen historian suurin liikkeen luovutus, jossa noin 170 000 työntekijää käytännössä vaihtaa työnantajaa. Samalla yhdistetään hallintoa ja rakennetaan tietojärjestelmiä.

Orpo muistutti samoista ongelmista jo marraskuun alussa Verkkouutisten haastattelussa. Hän totesi tuolloin, että soten valmistelu on isossa osassa Suomea vielä aivan levällään. Esimerkiksi rahoituksen lähtötasoakaan ei tiedetä ja tietojärjestelmien yhteensovittaminen on auki.

– Hallituksen ja ministeriöiden pitäisi todella ryhdistäytyä ja antaa selkeät perusteet alueille siitä, miten malli rakennetaan, hän vaati.

Petteri Orpo sanoo nyt IS:lle uskovansa, että osa alueista ei ehkä pysty aloittamaan vuoden 2023 alusta.

Hän lähettää terveisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle muutostyön johtamisesta.

– Ohjeita, selkeää suuntaa, tukea ja apua. Hallituksen pitää havaita se, että valmistelu on monella alueella todella alkutekijöissään. On pakko ryhtyä jämäkämpään uudistuksen johtamiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt