Petteri Orpo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo USUlle: Tarvitaan koulutusta läpi työuran

Kokoomuksen puheenjohtaja haluaa mahdollistaa osaamisen jatkuvan päivittämisen.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää kolmikantaisen tulevaisuussopimuksen tekemistä Suomeen tulevalla vaalikaudella. Tarkoituksena on mahdollistaa läpi työuran jatkuva koulutuksen ja osaamisen päivittäminen. Orpon mukaan sopimus on tarpeellinen, sillä työ muuttuu ja työntekijöiltä vaaditaan jatkuvasti uutta osaamista ja uusia taitoja.

– Ennen opiskeltiin, valmistuttiin, mentiin töihin ja vakituisesta työsuhteesta jäätiin eläkkeelle. Nyt työpaikat vaihtuvat ja osaamiselle tulee uusia vaatimuksia. Työ ei häviä, mutta se muuttaa muotoaan, Orpo sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa Keskisuomalaisesssa.

Tulevaisuussopimuksessa koulutuksen päivittämiseen ei tarvittaisi uutta tutkintoa eikä se katkaisisi työuraa moneksi vuodeksi opiskelun takia.

– Toisen tutkinnon suorittamisen sijaan työssä olevat voisivat poimia tutkinnoista moduuleja, jotka parhaiten täydentävät omaa osaamista muuttuvan työelämän tarpeisiin, Petteri Orpo sanoo.

Hänen mukaansa työntekijöiden osaamisen päivittäminen on työnantajille pelkkä etu, sillä osaavaalle työvoimalle on tarvetta ja jo nyt pulaakin. Kaikki osapuolet hyötyisivät, ja samalla myös työllisyysasteen nostamiseen saataisiin lisäpotkua.

– Ihmisillä on iso epävarmuus ja huoli siitä, riittääkö oma osaaminen, tarvitaanko minua, ja mitä jos minun työ korvautuu jollakin muulla.

Esitetyn tulevaisuussopimuksen malli olisi kolmikantainen. Siinä olisivat Orpon mukaan mukana työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen lisäksi myös koulutuksen järjestäjät.

– Työntekijöiden, työnantajien ja yhteiskunnan lisäksi mukaan tarvitaan korkeakoulut, ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus eli koko koulutuksen kenttä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt