Petteri Orpo: Työttömyysturvasta tehdään kannustavampi

Valtiovarainministeri lähettää järjestöille terveiset: hallitus on tosissaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttaa, että hallitus aikoo uudistaa työttömyysturvaa.

Budjettiriihessä valmisteluvastuu annettiin asiassa kolmikantaiseen työryhmään, mikä on synnyttänyt epäilyjä, pystyvätkö työmarkkinajärjestöt sopimaan aikataulun puitteissa työttömyysturvasta vai jääkö tavoite sittenkin kuolleeksi kirjaimeksi.

Maanantaina SAK:n ja STTK:n hallitukset kokoontuvat pohtimaan hallituksen vaadetta työttömyysturvan uudistamiseksi. Orpo viestittää, että hallituksen vaade kannattaa ottaa tosissaan.

– Siinä on tiukka takaraja. Toimeksianto on, että työttömyysturvan pitää olla nykyistä kannustavampi, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Toimeksiannossa työttömyysturvan uudistuksella tavoitellaan 10 000 uutta työpaikkaa. Aikaa on syyskuun loppuun. Uusi, aktivoivampi työttömyysturva olisi käytössä ensi vuoden alusta alkaen.

Orpon mukaan hallitus tekee uudistuksen tarvittaessa itsekin, jos työryhmä ei pääse asiassa sopuun.

– Kyllä hallitus tarvittaessa toimii. Selkeä viesti järjestöille kuitenkin on, että mikäli uudistuksessa syntyy säästöjä, ne käytetään työllisyyden hyväksi, Orpo vakuuttaa.

Hän ei halua ennakoida, pitääkö ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehdä porrastus, jotta tavoitteeseen päästään. Se jää asia jää työryhmälle mietittäväksi.

Toinen työvoiman tarjontaan liittyvä merkittävä hanke on kannustinloukkujen purkaminen. Hallitus päätti budjettiriihessä, että kannustinloukuista esitykset valmistuvat ensi kevään puoliväliriiheen.

– Tämä kokonaisuus on erittäin mutkikas ja siinä on valtavia ongelmia. Maksut, tuet, verot, asuminen ja liikkuminen muodostavat kokonaisuuden, joka pitää käydä läpi. Työn täytyy olla kannattavaa, Orpo linjaa.

Hänen mukaansa selvityksiä sinänsä on viime vuosina tehty. On valittava vain parhaat keinot ja vietävä ne eteenpäin.

Verotuksen suosittava riskinottoa

Paitsi työn tarjonnan elvyttäminen, työllisyysasteeseen vaikuttaa luonnollisesti kasvuhakuinen verotus. Orpo nimitti kuluneella viikolla verotyöryhmän, jonka on tarkoitus käydä läpi erityisesti yrityserotuksen kokonaisuus.

– Kasvuhakuisessa politiikassa verotus on yksi elementti, jota voidaan ja pitää käyttää, Orpo huomauttaa.

Valtiovarainministeriä kiinnostaa verotuksessa erityisesti se, miten veropolitiikalla voisi edesauttaa investointien syntymistä Suomeen.

– Yhteisövero on kohtuullisen kilpailukykyisellä tasolla ja sitä seurataan. Mutta millainen verorasitus yrittäjyyteen kokonaisuudessaan kohdistuu? Riskin ottamisen pitäisi Suomessa olla kannattavaa.

Orpo tunnustaa jälkeenpäin, ettei hän pitänyt kesällä keskustan esiin nostamaa investointivarausta kovinkaan fiksuna liikkeenä. Hänen mukaansa verotukseen liittyviä asioita ei voida ratkoa yksi kerrallaan.

– Tarvitaan huolellinen valmistelu, joka on nyt lähtenyt valtiovarainministeriössä liikkeelle.

Budjetissa kokoomusta hivelee tuloveron alentaminen kaikissa tuloluokissa. Jos kilpailukykysopimus menee yli 90-prosenttisesti läpi, alennus on yli puoli miljardia.

Voiton puolelle kokoomus laskee myös päivähoitomaksun korotuksen perumisen. Sen katsotaan parantavan työnteon kannustavuutta.

Orpolle tärkeää oli myös finanssipolitiikan tiukkuus: neljän miljardin menosopeutuksesta pidetään kiinni. Orpo lähettääkin terveisiä hallituskumppaneille, ettei kansalle voi lupailla ikävien päätösten olevan ohi.

– Jos työllisyystavoite karkaa, se murentaa hallitusohjelman talouspoliittista perustaa. Tällöin joudutaan leikkaamaan hyvinvointipalveluista. Sitä ei kukaan halua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt