Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Petteri Orpo: Tätä kokoomus on ollut jo vuosisadan

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan puolue on yhdistänyt liberaaleja ja konservatiiveja koko historiansa ajan.

– Ei tämä ole mitään salatiedettä, tutkimusta on käsitelty puoluehallituksessa ja eduskuntaryhmässä. Prosessi on ollut hyvin avoin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi keskustelua herättänyttä uutisointia kokooomuksesta torstain Helsingin Sanomissa.

HS:n jutussa kerrottiin puolueen teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan kokoomuksen rajapinta oli selvästi suurin niin sanotussa perusporvarillisessa joukossa, joka koostuu kokoomuksen lisäksi perussuomalaisista ja keskustasta. Kokoomuksen kannatuspotentiaali olisi siis tällä hetkellä tutkimuksen mukaan suurin tuossa joukossa. Rajapinta vihreisiin olisi aiemmin arvioitua selvästi pienempi.

Täten kilpajuoksu tapahtuisi tutkimuksen perusteella kokoomuksen kohdalla ennen kaikkea keskustan ja perussuomalaisen kanssa vihreän rajapinnan ollessa merkittävä lähinnä Helsingissä, jossa niin ikään PS:llä olisi kuitenkin vihreitä merkittävämpi rajapinta suhteessa kokoomukseen. Helsinki on ainut paikka, jossa vihreät nousevat rajapinta-ajattelussa lähelle PS:ää.

–  Kokoomuksen satavuotisen historian aikana on aina ollut kilpailua liberaalien ja konservatiivien kesken. Kokoomus on yhdistänyt näitä aatesuuntia, Orpo tähdentää historiallista taustaa.

Hän alleviivaa sitä, että kokoomus ei myötäile mitään muuta puoluetta vaan rakentaa omaa linjaansa.

–  Meillä on hyvät poliittiset ohjelmat ja ne viitoittavat tietä. Kokoomus on ratkaisuhakuinen oikeistopuolue ja sellaisenaan ainoa Suomessa, Orpo summaa.

Ratkaisuhakuisuudella kokoomus haluaa Orpon mukaan ottaa etäisyyttä kasvaneeseen maailmanlaajuiseen oikeistopopulistiseen joukkoon, joka löytää kokoomuslaisten mukaan ongelmia mutta ei välttämättä esitä vaihtoehtoja.

–  Perussuomalaisten talouslinjasta löytyy kyllä mitä vain, myös todella vasemmistolaista linjausta, sekalaista, Orpo luonnehtii Suomen tämän hetken gallupkärkeä.

Kokoomuksen puheenjohtaja kertoo löytävänsä itsestään sekä liberaalia että konservatiivia. Kyse on hänestä usein siitä, miten ne määritellään.

–  Olen länsimaisen liberaalin demokratian ja markkinatalouden vankka tukija ja löydän sieltä hyvin liberaalia perimää. Toisaalta tuen tervettä konservatismia eli kunnioitan perinteitä, instituutioita, vakautta ja turvallisuutta sekä vaikkapa peruskoulua, Petteri Orpo luonnehtii omaa arvopohjaansa.

Kokoomus avaa kuntavaalikampanjansa puolentoista viikon kuluttua lauantaina. Orpon mukaan työn keskiössä ovat nyt kuntavaalit, ei niinkään piehtaroiminen omien aatevirtausten ympärillä.

Edit 14:52: Muotoilu ”Täten kilpjuoksu tapahtuisi tutkimuksen perusteella kokoomuksen kohdalla ennen kaikkea keskustan ja perussuomalaisten kanssa vihreiden ollessa merkittävä lähinnä Helsingissä, jossa niin ikään PS on kilpailija, mutta vihreisiin nähden vähäisempi.” korjattu muotoon ”Täten kilpajuoksu tapahtuisi tutkimuksen perusteella kokoomuksen kohdalla ennen kaikkea keskustan ja perussuomalaisen kanssa vihreän rajapinnan ollessa merkittävä lähinnä Helsingissä, jossa niin ikään PS:llä olisi kuitenkin vihreitä merkittävämpi rajapinta suhteessa kokoomukseen. Helsinki on ainut paikka, jossa vihreät nousevat rajapinta-ajattelussa lähelle PS:ää.”

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt