X
SULJE MAINOS
Sekametsää Lohjalla LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Petteri Orpo: Talousmetsien monimuotoisuus turvataan

Kokoomus uskoo metsänomistajien vastuunkantoon ja tukee METSO-ohjelmaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kotimainen metsänhoito on maailman parhaalla tasolla, minkä lisäksi Suomen metsät kasvavat paremmin kuin koskaan.

– Entisenä maa- ja metsätalousministerinä olen seurannut ihmeissäni keskustelua kokoomuksen metsäpolitiikan linjasta. Siinä ei ole mitään epäselvää. Kaudellani 2014 hyväksyttiin uusi metsälaki, jonka valmistelu aloitettiin oivallisen edeltäjäni Jari Koskisen (kok.) aikana, Petteri Orpo kirjoittaa Facebookissa.

– Uusi metsälaki oli edistyksellinen ja valmisteltiin laajasti sidosryhmien kanssa. Laissa yhdistyy kestävä metsänhoito, metsänomistajan vapaus ja vastuu, kansantalouden tarpeet sekä luonnon monimuotoisuuden suojelu, Orpo jatkaa.

Hänen mukaansa kokoomuksen rooli oli keskeinen lakia linjatessa. Uudistuksessa metsänomistajille annettiin vapautta metsiensä käsittelyyn.

– Joillekin omistajille ja kasvupaikoille sopii paremmin jatkuva kasvatus ja joillekin avohakkuu. Omistajan pitää saada valita, Petteri Orpo sanoo.

Laki mahdollistaa metsien kasvatusmenetelmän valinnan vapaasti.

– Kokoomuksen mielestä kyse on kokonaisuudesta, jossa valitaan kohteeseen ja metsänomistajan tavoitteisiin sopiva ratkaisu. Jatkuva kasvatus on ollut sallittua muutaman vuoden. Se täydentää valikoimaa ja voi olla joskus sopiva menetelmä, ainoana toimintamallina se ei kokoomuksen mielestä ole perusteltua.

Orpo huomauttaa, että avohakkuita tehdään kohdennetusti alle prosentille metsäpinta-alasta. Tilalle kasvatetaan aina uusi metsä.

– Monimuotoisuus turvataan talousmetsissä lainsäädännöllä ja noudattamalla hyvän metsänhoidon suosituksia ja metsäsertifioinnin kriteerejä. Kaikissa metsäkäsittelymuodoissa pitää varmistaa, että monimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta jätetään riittävästi ja että suositaan nykyistä enemmän sekakasvustoja, kuten tutkijat suosittelevat, Petteri Orpo sanoo.

Hän pitää järkevänä tavoitetta, jonka mukaan puut voisivat järeytyä muutaman vuoden nykyistä pidempään.

– Metsänomistajan lompakko ja ilmasto kiittäisivät. Tuemme METSO-ohjelmaa ja uskomme metsänomistajan vastuunkantoon luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Kaikki nämä linjaukset on hyväksytty puoluekokouksessa ja muissa puolueen päätöksentekoelimissä. Tällaista metsäpolitiikkaa kokoomus siis ajaa, Orpo jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt