Petteri Orpo Helsingin Narinkkatorilla. Rintataskusta näkyneellä 50 euron setelillä - "olen huomannut, että on ollut tapana " - Orpo havainnollisti EU:n jäsenmaksun vuosihintaa kullekin suomalaiselle. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo: Suomi on saamassa ostetun hallitusohjelman

Kokoomus vaatii ’SAK:ta ja muita lobbareita ulos’ hallitusneuvotteluista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui lauantaina aamupäivällä ennen puolueensa valtuuston kokousta Helsingin Narinkkatorilla eurovaalitilaisuudessa. Hän aloitti puheensa hallitusneuvotteluista.

– Olen ylpeä siitä että me emme myyneet periaatteitamme, emme sitä näkemystämme, millä Suomen kestävä hyvinvointi pidetään yllä. Emme suostuneet luopumaan vastuullisesta, järkevästä talouslinjastamme, Petteri Orpo sanoi.

– Me vaadimme hallitustunnustelija (Antti) Rinteeltä sitoutumista julkisen talouden tasapainotavoitteeseen 2023. Emme suostuneet kiristämään työn, eläketulon, omistamisen, yrittämisen verotusta. Halusimme löytää konkreettisia, mitattavia keinoja, joilla päästään 75 prosentin työllisyysasteeseen, jossa yhä useampi suomalainen voi päästä töihin.

Orpon mukaan kokoomus oli myös rakentava ja toi tiukan talousraamin sisällä mahdollisuuksia, miten varoja voidaan irrottaa esimerkiksi koulutukseen. Hänen mukaansa sinipunalla oli paljon yhteisiä asioita.

– Mutta Rinne oli selvästi valintansa tehnyt. Hän halusi keskustan. Sillä hetkellä kun keskusta nosti peukalonsa ylös, loppuivat todelliset neuvottelut meidän kanssamme. Näin jälkikäteen ajatellen on hienoa, että kokoomus piti linjastaan kiinni.

– Olemme rakentaneet oppositiopolitiikalle vahvan pohjan, Orpo sanoi.

Orpo totesi hallitusneuvotteluita nyt seuratessaan hänellä olevan kaksi suurta huolenaihetta. Ensimmäinen on se, etteivät talousasiat ole esillä ollenkaan ensimmäiseen viikkoon.

– Jos vision rakentaminen tehdään ilman realistista käsitystä talouden reunaehdoista, ei siitä mitään tule. Toivotaan että tässä valtiovarainministeriö opettaa ja talousasiat otetaan esille, Petteri Orpo sanoi.

Toinen huolenaihe Orpolla on Säätytalon ”miehitys ja naisitus lobbareilla”. Hänen mukaansa tiedossa ovat etujärjestöjen valtavat panokset neuvotteluissa olevien puolueiden kampanjoiden tukemiseen.

– Ei voi välttyä ajatukselta – kun he istuvat siellä ei asiantuntijoina, joita pitää aina kuunnella, vaan neuvottelijoina – että olemme saamassa Suomeen ostetun hallitusohjelman, Orpo totesi.

– Kokoomus yksiselitteisesti vaatii lobbareita ja SAK:ta ulos Säätytalolta.

Hänen mukaansa neljä vuotta sitten Juha Sipilän kanssa yksiselitteisesti ja linjakkaasti päätettiin, että lobbareita ei oleta neuvotteluihin. Tällä kerralla kokoomuksen omassa neuvotteluorganisaatiossa ei ollut yhtään lobbaria.

– Meidän riveistämme löytyy osaajia riittävällä tavalla.

Kokoomuksen eurovaalitilaisuus Helsingin Narinkkatorilla keräsi kävijöitä.

Ensimmäinen
paikka näyttää

Keskiviikkona alkaa ennakkoäänestys Euroopan parlamentin vaaleihin. Kokoomusjohtajan mukaan vaalit ovat äärettömän tärkeät.

– Euroopassa päätetään niin paljon meitä koskevia meidän asioitamme. On tärkeää ottaa nämä vaalit tosissaan, lähteä äänestämään, ja meillä kokoomuksella on loistavat ehdokkaat.

– Otetaan ensimmäinen voitto kokoomukselle. Kun näyttää siltä, että olemme oppositioon menossa isänmaata palvelemaan, niin tämä on ensimmäinen paikka näyttää (Antti) Rinteen porukalle!

Petteri Orpon mukaan kukin EU-kansalainen maksaa Euroopalle vuodessa 50 euron ”jäsenmaksua”. Se on 30 euroa vähemmän kuin esimerkiksi se, mitä suomalainen käyttää vuodessa keskimäärin kahvinjuontiin.

– Kuitenkin tällä 50 eurolla saadaan valtavasti asioita, joihin emme osaa kiinnittää välttämättä huomiota. Voimme matkustaa vapaasti, mennä opiskelemaan Erasmus-vaihdon kautta, voimme mennä töihin Euroopan unionin mihin jäsenmaahan tahansa, voimme soittaa samalla hinnalla joka paikassa. Valtava määrä arjen asioita, jotka ovat EU:n ansiota – kuten vaikkapa matalat asuntolainan korot.

Orpon puhetiedotteessa todettiin, että EU:ta haastetaan nyt joka suunnasta ja EU:n hajaantuminen olisi Suomelle haitallista.

– EU:n vertaaminen natsi-Saksan tai Neuvostoliiton kaltaisiin sortovaltioihin on väärin. Niin tekemällä osoittaa vain oman näköalattomuutensa. Ja tulee vahingoittaneeksi Suomea, Petteri Orpo sanoi.

Orpon mielestä EU:n pitää olla suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Hänestä jäsenmaiden yhteistyötä pitäisi syventää ilmastotoimissa, maahanmuuton hallinnassa, turvallisuudessa, puolustuksessa ja tutkimuksessa. Erityisesti hybridi- ja kyberuhkien torjunnassa vain kansallisen kyvyn kasvattaminen sen sijaan ei ole järkevää.

Kokoomusjohtajan mukaan ennen kaikkea EU on ”rauhan ja vakauden projekti” ja ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolustaminen on sen tärkein tehtävä.

– Kokoomukselle EU-jäsenyys on valinta kuulua länteen ja puolustaa sen arvoja. Myös EU-parlamentissa olemme tehneet ja teemme vastuullista politiikkaa. Uskomme Eurooppaan, Orpo sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt