Petteri Orpo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Petteri Orpo: Suomi hoiti kautensa niin, ettei kukaan huomannut

Kokoomusjohtajan mielestä EU:n voimavaroista kannattaa huolehtia.

Eduskunnan täysistunnolle annettiin keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd.) ilmoitus päättyneestä Suomen EU-puheenjohtajakaudesta. Lyhyessä keskustelussa kansanedustajat kommentoivat ilmoitusta.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan kausi meni huomaamatta.

– Puheenjohtajuuskausi hoidettiin niin tyypillisen suomalaisesti, ettei sitä juuri kukaan huomannut, Petteri Orpo sanoi.

– Sitä voidaan sitten miettiä, oliko se hyvä vai huono asia.

Orpon mukaan ”me olemme Euroopan unionin jäseniä siksi, että on asioita, jotka kannattaa tehdä yhdessä, eurooppalaisittain, mieluummin kuin että niitä hoidetaan itse”.

– Turvapaikan haun hillintä, rajaturvallisuus, ilmastonmuutoksen vastainen taistelu, kasvu, digitalisaatioon vastaaminen ja niin edelleen. Siksi meidän kannattaa huolehtia siitä, että näihin on EU:lla riittävät resurssit.

EU:n nettomaksaja Britannian poistuessa on Petteri Orpon mukaan järkevää, että Suomi on valmis maksamaan ”jonkin verran” lisää.

– Se on yksinkertaisesti järkevää, jotta saamme meille järkeviä tavoitteita eteenpäin Euroopan unionissa. Kuitenkin samalla niin, että vaadimme Euroopan unionilta tiukkaa rahojen käyttöä.

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan on tärkeää huomata laskelma, jonka mukaan Brexitin myötä Britannia tulee häviämään saman verran kuin mitä maa on 47 vuoden jäsenyytensä aikana netonnut.

Orpo tiedusteli hallitukselta, mitä se aikoo tehdä Suomelle tärkeän eurooppalaisen yhteisen puolustuskyvyn kehittämisessä, jotta EU:n turvalauseke saisi konkreettista sisältöä.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan puheenjohtajuuskausi hoidettiin ennennäkemättömässä murroskaudessa. Siitä huolimatta hänen mukaansa Suomi onnistui hyvin.

– Olen puheenjohtaja Orpon kanssa samaa mieltä siitä, että kyllähän tämä Brexit on osoittanut sen, että populistien puheet miten EU:n ulkopuolella paratiisi alkaa ovat osoittautuneet paitsi tyhjiksi myös täysin vahingollisiksi, Antti Lindtman sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt