Ruotsalaislehti hehkuttaa yrityskauppoja kannessaan. / Dagens Industri

Petteri Orpo: Suomesta ei saa tulla tytäryhtiötaloutta

Kokoomusjohtajan mukaan nykyinen kehitys jatkuu, jos näkymissä on vain kiristyviä veroja ja heikkoa talouskasvua.

”Suomen teollisuus on meidän”, Ruotsin johtava talouslehti Dagens Industri otsikoi tiistaina.

Lehden mukaan ruotsalaiset suuryritykset ovat jatkaneet suomalaisten teollisuusaarteiden haalimista. Tuoreimpana esimerkkinä mainitaan Alfa Laval -yhtymän ostotarjous Neles-venttiiliyhtiöstä, joka irtaantui kaivosyhtiö Metsosta heinäkuun alussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo pitäneensä DI:n otsikkoa aluksi törkeänä.

– Toinen ajatus oli se, että valitettavasti asiassa on puolet totuutta. Ruotsalaiset ja norjalaiset (ja muutkin) yhtiöt tai pääomasijoittajat ovat viime vuosina ostaneet kiihtyvään tahtiin suomalaisia yrityksiä. Tässä ei sinänsä olisi ongelmaa, jos kauppaa käytäisiin molempiin suuntiin. Valitettavasti uutiset suomalaisten toimijoiden ulkomaisista ostoista ovat viime vuosina olleet vähissä, Petteri Orpo kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Hänen mukaansa Suomesta ei saa tulla tytäryhtiötaloutta, jossa päätösvalta suomalaisista investoinneista ja työpaikoista on muiden maiden pääkonttoreissa.

– Viime kädessä tässä on kyse taloutemme itsenäisyydestä. Jos Suomen tulevaisuuden näkymissä on vain kiristyviä veroja ja heikkoa talouskasvua, voimme odottaa tämän kehityksen jatkuvan. Valitettavasti tämä hallitus ei ota asiaa vakavasti, vaan jatkaa velkarallia ilman rakenteellisia uudistuksia. Sellaisella tiellä Suomi ei voi jatkaa, Petteri Orpo sanoo.

Orpo toteaa Suomen tarvitsevan politiikkaa, joka kannustaa suomalaiseen omistajuuteen ja yritysten kasvuun.

– Lisää kansankapitalismia, kohtuullista verotusta sekä panostuksia osaamiseen ja kasvuun! Suomalaisten yritysten pärjääminen on kaikkien suomalaisten etu.

Ruotsin johtava talouslehti Dagens Industri provosoi tänään lehtensä kannessa: ”Suomen teollisuus on meidän”….

Posted by Petteri Orpo on Tuesday, July 14, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt