Petteri Orpo. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Petteri Orpo: Sote-uudistusta viedään sovitusti eteenpäin

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan Elina Lepomäen ulostulo on yhden kansanedustajan mielipide.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kokoomus seisoo sote-uudistuksen takana.

– Kokoomus sekä eduskuntaryhmänä että ministeriryhmänä on sitoutunut sote- ja maakuntauudistukseen kokonaisuutena. Ja meille tämä valinnanvapaus on oleellinen osa sitä, ja me viemme nämä sovitusti eteenpäin, Petteri Orpo sanoi saapuessaan eduskuntaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki oli hetkeä aiemmin pitänyt eduskunnassa tiedotustilaisuuden, jossa hän ilmoitti, että sote-uudistusta eikä maakuntamallia pidä hallituksen esittämässä muodossa viedä eteenpäin.

Valinnanvapauslaki on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Lepomäen mukaan sote-uudistus ei tule saavuttamaan sille asetettuja taloudellisia tavoitteita ja potilaiden hoitoopääsy tulee jopa vaikeutumaan nykyisestä.

– Lisäksi laitetaan pystyyn maakuntahallinto, jonka kanssa joudumme elämään vuosikymmeniä, vaikka sote-ratkaisu hyvin todennäköisesti joudutaan uudistamaan jo tulevalla hallituskaudella, Elina Lepomäki sanoi.

Lepomäen mukaan sote-ratkaisu on ilmeisessä ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

Orpo: Ei vaikuta minun ajatteluuni

Orpo sanoo, ettei hän ymmärrä valinnanvapauteen kohdistuvaa kritiikkiä.

– Uskon todella siihen, että valinnanvapaus nimenomaan on se väline, joka nopeuttaa ihmisten hoitoonpääsyä ja lisää tasa-arvoa, koska se avaa valinnanvapauden jokaiselle. Tänä päivänähän se on ainoastaan niillä, joilla on rahaa tai vakuutus, Petteri Orpo sanoo.

Orpon mukaan Lepomäen kannanotto oli ”yhden ryhmän jäsenen ulostulo”.

– Vähän viime hetkellä herätty. Ei vaikuta minun ajatteluuni. Me viemme asioita eteenpäin, Orpo sanoi.

Orpon mukaan sinä aikana, kun sote-uudistusta on käsitelty kolmen vuoden ajan, Lepomäki ei ole esittänyt kritiikkiä uudistusta kohtaan.

– Olemme kolme vuotta eduskuntaryhmässä käsitelleet sote-uudistusta, maakuntauudistusta ja valinnanvapautta, ja kuulin nyt ensimmäistä kertaa hänen suustaan. Aika pitkälle meni, Orpo totesi.

Keskustan Saarikko: Ei mitään sanottavaa

Orpon mukaan on eduskuntaryhmän johdon asia päättää siitä, saako Lepomäki äänestää sote-lakeja vastaan ja seuraako siitä rangaistusta.

– Meillä on kyllä selkeät omat pelisäännöt, ja niiden mukaan toimitaan.

Orpon mukaan se tarkoittaa sitä, että kokoomus on sitoutunut hallitusohjelmaan ja tukee hallituksen esityksiä.

– Lähdemme siitä, että meidän kansanedustajatkin tukevat niitä. Jos jollain on ollut jotain erityistä, ne käydään yhdessä ryhmässä läpi ja arvioidaan.

Orpon mukaan olisi ollut hyvä tietää etukäteen, jos tällaisia näkemyksiä on ja esityksiin olisi ehkä voinut vaikuttaakin aiemmin.

Orpon mukaan Lepomäki oli kertonut hänelle etukäteen vain pitävänsä sote-infon.

Sote-uudistuksen valmistelusta vastaava keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei halunnut kommentoida Lepomäen ulostuloa.

– Minun täytyy miettiä tätä hetki. Kuulin tästä vartti sitten, ja minulle ei ole tästä mitään sanottavaa, Saarikko sanoi.

Lue myös:

Elina Lepomäki kaataisi sote-esityksen ja maakuntauudistuksen
Kokoomuksen ryhmäjohtaja: Elina Lepomäen yksityisajattelua

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt