Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo täyttää sunnuntaina 50 vuotta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo: Sosialismi ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan keskustelu ilmaston lämpenemisestä on ylikuumentunut.

– Kaimani on tässä sataprosenttisen oikeassa. Ei tarvitse ryhtyä munkiksi eikä ahdistua. Suomen pitää hakea globaaleja ratkaisuja ilmastonmuutokseen.

Kaimalla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viittaa maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeriin Petteri Taalakseen, joka on noussut eräänlaisen keskitien ilmastopolitiikan soihdunkantajaksi. Ei olekaan saattumaa, että Orpo viittaa häneen useasti haastattelun aikana. Orpon mukaan nykyinen ilmapiiri ei tee itse asialle eli päästöjen vähentämiselle kovin hyvää.

– Keskustelu on Suomessa mennyt överiksi. Punavihreä syyllistäminen ja jahtaaminen eivät ole se, mitä itse haluan, Orpo sanoo.

Ilmastonmuutoskeskustelussa arkipäivää ovat some-kohut. Viimeksi maalitusta sai maistaa Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen, kun hän arvioi, että ilmastonmuutoksen kriittistenkin äänien tulisi saada tilaa.

Petteri Orpo huokaa ja antaa ymmärtää, ettei keskustelu ole jäänyt huomaamatta.

– Ydinasia on, että ilmasto lämpenee ja sillä on vakavia seurauksia. Kiistely siitä, onko se kokonaan vai osittain ihmisen aiheuttamaa on toissijaista sen rinnalla, että ilmasto lämpenee. Kaikissa tapauksissa päästöjen vähentäminen on hyvä asia.

Orpo toivoo, että keskustelua käytäisiin tutkimuksen pohjalta. Hän on kuitenkin huomannut, että ilmastonmuutoksen varjolla saatetaan ajaa tavoitetta nollakasvusta, halutaan puuttua tai rajoittaa ihmisten elämänvalintoja ja pyrkiä isoihin systeemitason muutoksiin.

– Sosialismi ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen. Minun mielestäni ei ole tarvetta vaikkapa kieltää ihmisiltä maito tai liha. Toki jo terveydellisistäkin syistä painopistettä on hyvä siirtää kasviksiin ja kotimaiseen kalaan, Orpo pohtii.

Petteri Taalas on muistuttanut viimeksi Uudessa Suomessa, että ilmastonmuutoksessa pitää erottaa olennaiset asiat vähemmän tärkeistä. Hänen mukaansa ilmastonmuutosta voi torjua vain fossiilista energiaa vähentämällä. Taalaksen näkemystä tukee se tosiasia, että esimerkiksi EU:n alueella energiantuotannon osuus kasvihuonepäästöistä on 80 prosenttia.

Hiilelle korkeampi hinta

Petteri Orpo nostaa esiin sen, että hänen aloitteestaan perustettiin maailman valtiovarainministereiden ilmastokoalitio, jonka yksi tavoite on vähentää hiilen käyttöä energiantuotannossa esimerkiksi verotuksellisin keinoin. Orpo muistuttaa, että Suomi on tässä projektissa ollut eturintamassa: 1990-luvulta lähtien Suomen bkt on 2,5-kertaistunut, mutta hiilidioksidipäästöt ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan.

– Jos pystymme vaikuttamaan, että kehittyvissä ja kehittyneissäkin maissa, joissa käytetään kivihiiltä ja itse asiassa rakennetaan koko ajan lisää, niin jos siellä otetaan käyttöön hiilen hinnoittelu, se tulee välittömästi vaikuttamaan siihen, ettei kivihiili ole edullisin tapa tuottaa energiaa. Sillä on merkitystä, että pystymmekö vaikuttamaan, millaisia ratkaisuja esimerkiksi Intiassa tehdään. Tämän olen selvästi havainnut, kun näissä kansainvälisissä pöydissä on asioita käyty läpi.

Orpo nostaa ilmastonmuutoksen ratkaisussa ensisijaiseksi siis sen, että globaalilla tasolla haetaan vähennyksiä energiantuotannon, teollisuuden ja liikenteen päästöihin.

Antti Rinteen hallitukselle lähtee kuitenkin nopean toiminnan vaade. Orpon mukaan hallituksen pitää kiirehtiä lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi pienydinvoimalat. On kerrottu, että lainsäädäntöä ei saada valmiiksi tämän vaalikauden aikana.

– Kannatan sitä, että voimalat tehdään mahdollisiksi. Tätä pitäisi vauhdilla edistää. Kiireellä pitää päästä eroon kivihiilen polttamisesta, Orpo sanoo.

”Kokoomus on oikean lohkon keskellä”

50-vuotta sunnuntaina täyttävä Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja on uuden edessä: puolueen pitkä ja kohtuullisen pitkä omakin ministeriputki katkesi edellisiin eduskuntavaaleihin. Syntyi punavihreä kansanrintamahallitus. Kokoomus katselee pitkästä aikaa sivusta, kun päätöksiä tehdään.

– Meillä on oikeasti vasemmistolainen hallitus, joka tekee punavihreää politiikkaa. Talouden ja työllisyyden näkökulmasta se on vastuutonta. Heitä ei huoleta velkaantuminen, Orpo latelee jo tottuneen oppositiojohtajan voimin.

On väitetty, että Orpo ja kokoomus eivät osanneet lukea ajan merkkejä kunnolla vaalien jälkeen, mikä johti ajautumiseen sivuraiteelle, oppositioon.

– Me olimme valovuoden päästä toisistamme talouspolitiikassa. Nykyinen hallitus toteuttaa samaa talouspolitiikan linjaa, jota Antti Rinne ajoi hallitusneuvotteluissa. Rinne ei suostunut liikkumaan, emmekä me voineet hyväksyä sitä, että vaalilupauksia rahoitetaan velkarahalla, Orpo vastaa.

Hänen mukaansa valinnan paikalla oli keskusta, joka päätti mennä kansanrintamaan ja ”vaaransi sekä oman tulevaisuuden että Suomen suunnan.”

– Vihreät on talouspolitiikassa hyvin vasemmistolainen. Katri Kulmuni puolestaan sanoi, ettei keskusta ole porvaripuolue ja sitten PS on hyvin populistinen. Todellinen oikeistovaihtoehto on kokoomus. Olemme maltillinen keskustaoikeistolainen puolue. Olemme oikean lohkon keskellä, emmekä ole siitä liikkuneet eikä siitä pidäkään liikkua, Orpo linjaa.

Tasavuosien täyttäminen ei erityisesti hetkauta puheenjohtajaa. Orpo on huomannut, että iän karttuessa hän arvostaa yhä enemmän perusasioita.

–Koti, perhe, läheiset ystävät ja harrastukset. Sitä oppii arvostamaan näitä arjen asioita, yhdessä tekemistä ja olemista. Eivät ne hienot puitteet tai aina uusi matkakohde, vaan se kesämökki ja kotipiha sekä metsään meno.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt