Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla. Taustalla oikeusministeri Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo: Se saa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon

Valtiovarainministerin mukaan vasemmisto on ymmärtänyt valinnanvapauden väärin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila ihmetteli eduskunnan kyselytunnilla, mitä järkeä on pitää kiinni sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta, jolla ei tule säästöä, mutta joka vaarantaa palvelut.

Uotila kertoi, että eilen, kun valtiovarainvaliokunta oli käynyt jo ensimmäisen keskustelun valiokunnan valinnanvapautta koskevasta mietinnöstä, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki oli lähettänyt ”pitkän paperin, jossa yritti muuttaa mustan valkoiseksi”.

Uotilan mukaan Hetemäki oli todennut muistiossa, että valinnanvapauteen ei sisälly kustannusten säästöpotentiaalia eikä säästömahdollisuutta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi, että edustaja Uotila on ymmärtänyt valinnanvapauden väärin.

– Ei, ei valinnanvapaus ole säästötoimi. Valinnanvapaus rakennetaan siksi, että ihmiset pääsevät hoitoon, mihin he eivät tänä päivänä pääse, Orpo sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan tänä päivänä ihmiset ovat jonossa. Valinnanvapauden myötä Suomeen syntyy sote-keskuksia, joista osa on julkisia ja osa yksityisiä, ja ne ovat lähipalvelu.

– Menkää Kiuruvedelle katsomaan sote-palvelukokeilua, jossa ollaan erittäin tyytyväisiä siihen, miten valinnanvapaus toimii: lääkäriin pääsee, ja laatu on ollut hyvää. Valinnanvapaus on siis täsmätoimi perustasolle, ja se oli suurimpia ongelmia, kun tähän uudistukseen lähdettiin. Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon, Orpo totesi.

Orpo lisäsi vielä, että ”luulisi teille sopivan, yleensä tämäntyyppiset asiat ovat teille mieleisiä”.

Kyselytunnin jälkeen Orpo täsmensi vielä Twitterissä, että valinnanvapaus perustasolla nopeuttaa hoitoonpääsyä. Säästöä tulee vastaavasti, kun sairaudet saadaan hoidettua. Valinnanvapaus on vain osa suurta kokonaisuutta.

– Kokonaiskustannukset ei siis nouse vaikka ihmiset pääsevät lääkäriin, Orpo tähdensi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt