Pääministeri Juha Sipilä (vas.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnassa keskiviikkona. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Petteri Orpo: Sdp ja uudistaminen sopivat yhteen kuin talouskasvu ja sosialismi

Valtiovarainministerin mukaan oppositio tappaisi talouskasvun, joka maassa nyt vallitsee.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puhui keskiviikkona eduskunnassa, jossa aloitettiin valtion ensi vuoden budjetin palautekeskustelu. Hänen mukaansa on hyvä, että nyt huomataan laajasti, että talous kasvaa ja velkaantuminen on päättymässä.

– Nyt päästään valtiokonttorin arvion mukaan noin kolmen miljardin (euron) nettolainan nostoon tänä vuonna, joka on vielä 1,5 miljardia vähemmän kuin syksyllä arvioitiin, puolet vähemmän. Kolme miljardia vähemmän, kuin mitä vuosi sitten ajateltiin. Meillä on kaikki mahdollisuudet hallituskauden puitteissa päästä velkaantumisen kokonaankin loppumiseen, mutta se vaatii vielä töitä ja talouskasvun vahvistumista, Petteri Orpo sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan 72 ei ole mahdoton työllisten prosenttitavoite. Tulevien vuosien tehtävänä on saavuttaa pohjoismainen 75 prosentin taso, ”jotta voimme tämän päivän hyvinvoinnin turvata”.

– Veroaste laskee 44:stä 42 prosenttiin, erinomainen saavutus ja tulos, kun halutaan tukea talouskasvua, työllisyyttä ja varmistaa hyvinvointi. Työn verotusta on kevennetty 1,3 miljardilla painottaen pieni- ja keskituloisia, pieni- ja keskituloisia, erittäin tärkeä painotus työllisyyden, hyvinvoinnin, tavallisen perheen kotitalouden ostovoiman kannalta.

Ministerin puhe sai vasemmalta poikkeuksellisen paljon välihuutoja. Niissä huudettiin muun muassa miljoonaperijöistä, eriarvoisuudesta ja lapsiperheiden veronkiristyksistä.

Petteri Orpon mukaan ”me emme ota velkaa lastemme, lastenlastemme piikkiin”.

– Me pidämme kiinni säästöohjelmasta. Me emme peru tehtyjä päätöksiä, niin kuin te olisitte halunneet. Me emme esitä veronkiristyksiä sadoilla miljoonilla, kuten te Sdp:ssä ja vihreissäkin, vasemmistoliitossa esitätte työllisyyteen, yrittämiseen, Orpo kommentoi.

– Te tappaisitte sen talouskasvun, joka tässä maassa tällä hetkellä vallitsee. Puhuitte arvovalinnoista. On arvovalinta tukea työllisyyttä ja talouskasvua ja sitä kautta varmistaa se leipä, mitä jaetaan. Se on arvovalinta. Siksi me emme ota enempää velkaa. Siksi me pidämme kiinni näistä säästöistä, mistä olemme päättäneet.

– Ja Sdp, ylipäänsä minä olen iloinen kyllä siitä, että te puhutte uudistamisesta. Yleensä Sdp ja uudistaminen sanoina sopivat ihan yhtä hyvin yhteen kuin talouskasvu ja sosialismi. Eli mukavaa, että puhutte uudistamisesta, kun sanotte, että on suurten uudistusten aika.

Orpon mukaan ”seuraava vaihe on se, että työmarkkinoilla pitää päästä eteenpäin, uudistuksia on saatava”.

– Koulutuksen uudistukset, joita ministeri (Sanni) Grahn-Laasosen johdolla tehdään, pitää viedä maaliin. Perhevapaauudistus tuodaan eduskunnan käsittelyyn. Sosiaaliturva on uudistettava työn vastaanottamiseen kannustavaksi. Turhaa sääntelyä pitää edelleen purkaa, niin kuin hallitus tekee.

– Veropolitiikkaa pitää jatkaa niin, että se kannustaa aina yrittämään ja ottamaan työtä vastaan, olemaan aktiivinen. Ja kohtuuhintaista asuntotuotantoa on saatava aikaan, jotta työvoima ja työpaikat kohtaavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt