Petteri Orpo (vas.) ja Antti Rinne eduskunnan välikysymyskeskustelussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo ryöpytti oppositiota: Epäreilua. Loukkaavaa.

Valtiovarainministerin mukaan vasemmisto antaa tarkoituksella väärää kuvaa hallituksesta, joka ei muka välitä.

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin torstai-iltana kiivaasti eriarvoistumisesta tehdystä Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymyksestä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kehotti valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) perumaan hallituksen päätöksiä.

Petteri Orpo pääsi vastaamaan välikysymyksen tekijöiden ja ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. Hän ihmetteli, että puheet torstaina kuulostivat aivan toisilta kuin vuorokautta aiemmin itsenäisyyden 100-vuotispäivänä.

– Eilen viesti oli se, että Suomi on yksi maailman parhaista maista. Kaikki ylpeitä Suomesta. Tänään kun kuuntelee samojen ryhmien puheita, niin syntyy käsitys että Suomi on maailman surkein maa. Aikamoinen kontrasti näissä puheissa, Petteri Orpo totesi.

– Valitettavasti joudun sanomaan, että mielestäni on epäreilua ja epämiellyttävää se, että oppositiosta annetaan sellaista kuvaa, että me emme välitä. Ihan niin kuin me emme haluaisi että köyhällä perheelle on tapaninpäivänä syötävää. Minusta se on loukkaavaa.

Orpon mukaan hallituksen puolueet tekevät eri puolilla yhteiskuntaa työtä sen eteen, että Suomi on hyvinvoiva maa eikä meillä olisi köyhyyttä eikä vähäosaisuutta.

– Te annatte tarkoituksella väärää kuvaa ja puhutte ohi, koska te ette halua että kiinnitetään huomiota siihen, että tärkeimmässä asiassa eli työllisyyden hoidossa hallitus onnistuu. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on päässyt työelämään pois köyhyydestä.

Valtiovarainministeri luki ääneen Sdp:n edustajien vanhoja puheenvuoroja heidän hallituksessa olonsa ajalta.

– Kiitos siitä työstä. Mutta tulkaa hyvänen aika tähän päivään ja järkiinne! Kun teidän puheitanne kuuntelee, niin jälleen kerran: kaikkea hyvää kaikille, kaikki säästöt perutaan ja velkaantumisesta viis, mutta aina joku muu maksaa. Nostetaan veroja, tehdään työllistäminen kalliiksi ja annetaan työttömyyden pahentua, Orpo kuvaili Sdp:tä.

– Ei tätä maata sillä tavalla voi rakentaa. Mutta hallituksen hyvä, vastuullinen linja johtaa siihen, että meillä on varaa pitää heikommassa asemassa olevista ja köyhemmistä huolta.

Petteri Orpon mukaan ”se leipä pitää leipoa, että sitä voidaan jakaa”.

Ei olla ylimielisiä

Sdp:n Antti Rinne vastasi Suomen olevan monessa suhteessa paras maa ja kärkisijoilla ”ihmisten näkökulmasta”.

– Se mikä tällä hetkellä huolestuttaa sosialidemokraattista oppositiota on se, että tämän hallituksen toimilla on rakentumassa eriarvoistumiskehitys, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, Suomen kansantalouden ja ihmisten näkökulmasta heikentävällä tavalla, Antti Rinne sanoi.

– Meille on tärkeää että työllisyys vahvistuu, meille on tärkeää että saamme syntymään työpaikkoja ja talouskasvua. Ero viime hallituksen ja teidän hallituksenne välillä on, että samaan aikaan kun tehtiin niitä julkisen talouden sopeutuksia jotka rakentuivat menoleikkauksiin ja tulojen lisäämisiin, samaan aikaan tehtiin myös oikeudenmukaista politiikkaa sillä tavalla että parannettiin heikommassa asemassa olevien ihmisten toimeentuloa tässä yhteiskunnassa.

Rinteen mukaan se johti tuloerojen kapenemiseen ja suomalaisen yhteiskunnan oikeudenmukaistumiseen.

Myöhemmässä puheenvuorossaan Antti Rinne kertoi pyydettyään saaneensa 370 sähköpostia ja satakunta Facebook-viestiä siitä, mitä eriarvoistuminen tarkoittaa ”tähän hetkeen” ja mitä tosielämässä tapahtuu.

Maire Mikkelistä. Vähän vajaa tuhat euroa kuukaudessa eläke. 630 vuokra. Kaikkien pakollisten menojen jälkeen 30 euroa jää kuukaudessa käytännössä ruokaan, Rinne esitteli.

– Arvoisa valtiovarainministeri Orpo. Minusta on tärkeää, että täällä ei olla ylimielisiä, ei vähätellä tätä ongelmaa, ei suhtauduta tähän asiaan ikään kuin pois torjuen. Meillä on köyhiä ihmisiä Suomessa, meillä on eriarvoistumiskehitystä Suomessa. Hallituksen tehtävä on korjata näitä asioita, nyt te syvennätte niitä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt