Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Perustulo on käytännössä kuopattu

Kolme suurta puoluetta kannattavat vastikkeellista sosiaaliturvamallia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että perustulo on käytännössä kuopattu malli sosiaaliturvan uudistamiseksi seuraavalla vaalikaudella.

– Minusta tämä on nyt selvä asia. Keskustan kannanotto teki tämän viimeistään selväksi, Orpo kommentoi.

Orpo huomauttaa, että kaikki kolme suurta puoluetta kannattavat sosiaaliturvan vastikkeellisuutta vaikkakin keskusta puhuu omasta mallistaan ”perustulona”. Keskusta julkaisi oman kannustavan perustulomallinsa viime viikolla. Kokoomus ja SDP ovat julkistaneet jo aiemmin omat mallinsa. Perustulon puolesta liputtavat käytännössä vain vihreät ja vasemmistoliitto.

Orpo viittaa myös viime viikolla julkistettuihin alustaviin tuloksiin perustulokokeilusta. Vuotta 2017 koskevien tulosten mukaan perustulo ei lisännyt työllisyyttä, vaikkakin kohensi kokeiluun osallistuneiden hyvinvointia.

Valtiovarainministeri korostaa, että ellei työllisyysastetta saada nostettua ensi vaalikaudella yli 75 prosentin, johtaa se nykyisellä ikärakenteella ”vääjäämättömästi hyvinvoinnin leikkaamiseen nykyisestä”.

Hän ei usko, että korkeampi työllisyysaste onnistuu ilman vastikkeellisuuteen perustuvaa sosiaaliturvauudistusta.

– Ja se, joka hyväksyy alhaisemman työllisyysasteen, hyväksyy käytännössä sen, että meillä on jatkossa matalampi elintaso, enemmän eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt