Petteri Orpo. Vasemmalla Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo penää opetusministeriltä: Saako kouluissa ylläpitää jouluperinteitä?

Kokoomusjohtaja toivoo opetusministerin ottavan kantaa vellovaan keskusteluun.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo opetusministeri Li Anderssonilta (vas.) kannanottoa siitä, saako koulujen joulujuhlissa edelleen laulaa jouluvirsiä tai saako kirkossa käynti olla osa koulun joulujuhlia.

– Toivon, että opetusministeri lausuisi selkeän kantansa, että jatkossakin Suomen kouluissa saa laulaa Enkeli taivaan, käydä joulukirkossa ja ylläpitää Suomen kansalle rakkaita perinteitä kuten ennenkin. Eihän linja ole muuttunut, @liandersson, Orpo kysyy.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen hiljattain tekemän linjauksen mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että halukkaille järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus.

– Kouluissa on laulettu Enkeli taivaan läpi Suomen yli satavuotisen itsenäisen historian. Koulun juhlissa on lupa tuoda esiin joulun viettämisen perimmäinen syy, Orpo tviittaa.

Orpo kiinnittää huomiota siihen, että perustuslakivaliokunta linjasi vuonna 2014, että uskonnollista alkuperää olevia traditioita voi sisältyä koulun perinteisiin juhliin. Esimerkiksi yksittäinen ei tee valiokunnan linjauksen mukaan juhlasta uskonnon harjoittamiseksi katsottavaa tilaisuutta.

– Tuntuu, että kaikesta tehdään näinä aikoina hirveä haloo. On totta kai oikein, että kenenkään ei tarvitse harjoittaa uskontoa tai käydä kirkossa vastoin vakaumustaan, Orpo sanoo Twitterissä.

Opetusministeri Li Andersson ei vielä lauantai-iltapäivällä ollut vastannut Orpon kysymykseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt