Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Lippujen takavarikointi oikea päätös poliisilta

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Twitterissä natsien tämänpäiväistä marssia Helsingissä. Orpon mukaan natsi-Saksan lippujen takavarikointi oli poliisilta oikea päätös.

– Oikea päätös poliisilta takavarikoida natsiliput. Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua. Itsenäisyydestä taisteltiin, jotta suomalaiset saisivat elää rauhassa ja turvassa maassa, jossa ihmisarvo on jakamaton. Natsismi ei edusta mitään näistä, Petteri Orpo toteaa.

Helsingin poliisi otti natsien marssin alussa kiinni neljä henkilöä rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Kiinniotot liittyivät kolmeen hakaristilippuun, jotka otettiin pois Kohti vapautta -kulkueen lähdettyä liikkeelle Kaisaniemestä.

‒ Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja:
Ei ole sijaa natseille

Kokoomusnuorten puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mukaan tilanne, jossa natsit marssivat Helsingin kaduilla, on täysin kestämätön. Vuornoksen mukaan natsit ja heidän tukijansa ovat Suomen epäisänmaallista joukkoa, eivätkä edusta niitä arvoja, joiden varaan suomalainen yhteiskunta rakentuu.

– Kaikkein surullisinta tässä on se, että Suomesta löytyy satoja ihmisiä, jotka ovat valmiita marssimaan natsi-Saksan lipun takana. Ei siis minkään uusnatsien tunnuksen, vaan ihan sen lipun, jonka nimissä murhattiin miljoonia ja jätettiin Eurooppa raunioiksi. Se vetää sanattomaksi ja tekee todella surulliseksi, Vuornos sanoo.

Turun hovioikeus on määrännyt tämänpäiväisen marssin takana olleen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkautettavaksi, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen. Hovioikeus muun muassa totesi PVL:n toiminnan olevan vihapuheen kaltaista ja erityisesti juutalaisvastaista propagandaa sekä holokaustin vähättelemistä.

– Oikeusvaltiossa järjestöjen toiminnan kieltäminen tapahtuu oikeudessa. Silti on tuskastuttavaa, että jo syksyllä 2017 alkanutta oikeusprosessia ei ole vieläkään saatu päätökseen.

Vuornoksen mukaan poliisi teki oikein, kun se poisti natsi-Saksan liput mielenosoittajilta. Hän kiittää myös kaduille natsimarssia vastustamaan kerääntyneitä siitä, että yhteenotoilta vältyttiin.

– Ei varmasti ole helppo tai mieluinen tehtävä poliisille turvata näin vastenmielisen joukon toimintaa. Meidän pitää kuitenkin pitää huolta, että tämä on viimeinen kerta, kun poliisi joutuu näin toimimaan.