Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli valtioneuvoston selonteon julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019 - 2022 eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Nämä opposition väitteet osoittautuivat vääriksi

Valtiovarainministerin mukaan hallitus on saavuttamassa keskeiset talouspoliittiset tavoitteensa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan Suomen talouden luvut ovat niin rohkaisevia, että opposition eväät alkavat olla syödyt. Hänen mukaansa hallituksen keskeiset talouspoliittiset tavoitteet ovat toteutumassa.

Ministeri kertasi julkisen talouden suunnitelmaa koskevassa eduskunnan keskustelussa opposition väitteitä ampuakseen ne sitten yksitellen alas.

– Ensin te arvostelitte meitä siitä, että hallituksen toimet eivät riitä työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Kyllä riittävät, töissä olevien määrä kasvaa kohisten, ja hallitus saavuttaa asettamansa työllisyysastetavoitteen.

– Sitten te väititte, että hallituksen politiikalla velkatavoitteita ei saavuteta. Kyllä saavutetaan, julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen taittui jo vuonna 2016, ja valtion velanotto pienenee nyt kovaa vauhtia.

– Viime talvena te kritisoitte hallitusta siitä, että julkisen talouden rakenteellisen alijäämän kasvua ei ole saatu taitettua. Tämäkään ei pidä paikkaansa, rakenteellinen rahoitusasema on aiempaa arvioitua vahvempi, Orpo luetteli.

Orpo jatkoi opposition piikittelyä. Hänen mukaansa talouden näkymät ovat kohentuneet siinä määrin, että oppositio on valmis rahaa jopa jakamaan. Hän muistutti, että vaikka taloussuhdanne on huipussaan, niin siitä huolimatta budjetin menoja ei kyetä kattamaan tuloilla eli valtio velkaantuu edelleen.

– Hätäisimmät ovat vaatineet sopeutuspäätösten purkamista ja satojen miljoonien uusia menolisäyksiä. Kevään nostattamaa suhdannepölyä tuntuu olevan ilma sakeana. Kun hallitus viime viikolla kokoontui kehysriiheen, totesin ennen neuvotteluja, ettemme voi elää jatkuvasti kädet syvällä tulevien sukupolvien taskussa.

Orpon mukaan tärkeintä on työllisyyden myönteinen kehitys. Sen vuoksi hallitus pyrkii madaltamaan pienissä yrityksissä kynnystä palkata uusia työntekijöitä helpottamalla yksilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Ministeri muistutti, että Suomessa on 270 000 alle 20 hengen yritystä ja näistä peräti 180 000 yksinyrittäjää. Hallitus uskoo tässä joukossa olevan potentiaalisia tulevia työnantajia.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt