Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo: Näissä SDP:llä ja kokoomuksella on eniten soviteltavaa

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan kokoomuksen ja SDP:n vaaliohjelmien välillä on isohko ero talouspolitiikassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että ylivoimaisesti suurimmat soviteltavat asiat kokoomuksen ja SDP:n välillä löytyvät työllisyydestä, veroista ja taloudesta.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm on käynyt tällä viikolla kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kanssa ensimmäisiä keskusteluja talouspolitiikan linjoista huomenna perjantaina nimitettävän hallitustunnustelijan Antti Rinteen ehdotuksesta.

Orpon mukaan kyse ei ollut neuvotteluista, vaan linjojen hausta.

– Edustajamme ovat käyneet lyhyet keskustelut. Varmaan ihan hyvässä hengessä, ei mitään dramatiikkaa, Petteri Orpo kertoi Verkkouutisille valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa.

Orpo itse ei ole ollut mukana keskusteluissa, vaan hän lähetti kokoomuksen puolesta keskusteluja käymään kansanedustaja Elina Lepomäen ja kansanedustaja Matias Marttisen, joka toimi Orpon talouspoliittisena erityisavustajana viime vaalikaudella.

Onko SDP:n ja kokoomuksen välillä suuria näkemyseroja talouspolitiikasta?

– Minulla ei ole toistaiseksi tietoa heidän talous-, työllisyys- ja veropolitiikan linjoista sen enempää kuin SDP:n vaaliohjelmissa lukee. Niissä on ero. Isohko ero, Orpo toteaa.

Näistä asioista kokoomus pitää kiinni

Orpo luonnehtii kokoomuksen talouspolitiikan linjaa tiukaksi. Hän listaa keskeisiä asioita, joista kokoomus haluaa pitää kiinni.

– Velkaantuminen pidetään kurissa. Pitää olla todellisia, konkreettisia työllisyyttä nostavia toimia. Työn, yrittämisen, investointien eli työllisyyden taustalla olevia veroja ei pidä kiristää. Kokonaisveroaste ei saa nousta, Orpo luettelee.

Lisäksi kokoomus haluaa korostaa koulutusta, osaamista ja tulevaisuutta.

– Enkä myöskään ole innostunut ylimääräisestä hallinnon tasosta, Orpo lisää viitaten maakuntahallintoon.

Orpon mukaan varmasti on myös asioita, joissa SDP:n ja kokoomuksen ajatukset yhdistyvät.

– Lähtökohtaisesti perhevapaauudistuksessa tai sosiaaliturvauudistuksessa on selkeästi samanlaisia ajatuksia. Uskoisin, että myös koulutuspolitiikassa nyt, kun aika on hieman erilainen kuin neljä vuotta sitten, jolloin oltiin kuilun partaalla.

Orpo listaa myös Eurooppa-politiikan ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan, joissa SDP:n ja kokoomuksen peruslinjat ovat hänen mukaansa suhteellisen samanlaisia.

Lue myös:

Antti Rinne: Kaikki puolueet yrittävät vakavasti hallitukseen

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt