Petteri Orpo LM:lle: Unionin yhteiset rajajoukot Suomen etujen mukaisia

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo Lännen Medialle, että yhteistyön tiivistäminen ja EU:n yhteisten rajajoukkojen käyttö Schengenin ulkorajojen valvonnassa on Suomen kansallisten etujen mukaista.

Petteri Orpon mukaan tarvittaessa Suomi on valmis pyytämän apuun EU:n yhteisiä rajajoukkoja, jos hallitsematon maahanmuuttopaine ulkorajalla kasvaa.

Hänen mukaansa ulkorajojen suojaamisen vahvistamisessa on Suomen kannalta kyse merkittävästä ja isosta asiasta.

– Suomen intressissä on koko ajan ollut, että ulkoraja toimii. Ja nyt vielä tilanteessa, jossa laittoman maahantulon tilanne Euroopan alueella on monilta osin epävarma, Orpo sanoo muun muassa Turun Sanomien julkaisemassa haastattelussa.

Sen sijaan Suomi ei ole valmis siihen, että vastaanhangoitteleva jäsenmaa voitaisiin velvoittaa ottamaan apua vastaan pelkästään komission päätöksellä. Orpon mukaan Suomi esittää neuvoston määräenemmistöpäätöstä tällaisessa tilanteessa.

Orpon mukaan pakolaiskriisissä lähiviikot ja kuukaudet ovat ratkaisevia.

– Alkaako uusi aalto vai ei, siinä avainasemassa ovat Turkin kanssa käytävät neuvottelut ja Turkille varattu kolmen miljardin euron tuki, Orpo toteaa.

Jos Turkista ja Kreikasta Länsi-Balkanin kautta kulkeutuva reitti rauhoittuu, on Orpon mukaan oltava tarkkana siinä, lähteekö muuttoliike hakemaan uusia reittejä esimerkiksi idän kautta.

Sisäministeri kertoo, että Venäjän kanssa käydään tiiviitä keskusteluja viranomaistasolla ja poliittisella tasolla. Sallan ja Raja-Joosepin kautta tulee noin 20 turvapaikanhakijaa päivittäin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt