Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo: Keskustan puheissa selkeä linjanmuutos

Kokoomusjohtaja varoittelee punamultayhteistyön vaaroista.

Porvarihallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ylittyi joulukuussa, mutta synkkiä pilviä näkyy horisontissa. Maailmantalouden ja euroalueen kasvu on hiipumassa.

Väestön ikärakenteen muutos, syntyvyyden lasku ja hoivapalvelujen turvaaminen vaativat entistäkin reippaampaa nousua työllisyysasteeseen. Vähintäänkin 75:ttä prosenttia, katsoo kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo Nykypäivä-lehden haastattelussa.

– Hyvän imu ei ole mikään itsestään selvyys. Jos käy vielä niin, että tulee sellainen hallitusohjelma, jossa ei jatketa hyvää työllisyyspolitiikkaa ja lisätään menoja…

Lause jää kesken, mutta viesti menee perille. Orpo tarkoittaa käytännössä SDP:n ja keskustan muodostamaa niin sanottua punamultahallitusta. Näin voi käydä, jos kokoomuksen sijaan vaalit voittaa SDP.

Juha Sipilän johtama keskusta on tehnyt hyvää talous- ja työllisyyspolitiikkaa, mutta tuossa hallituskokoonpanossa punamulta veisi mennessään. Julkisia menoja lisättäisiin, talouskasvulta ja työllisyydeltä vietäisiin pohjaa pois. Ja se on mahdoton yhtälö.

Orpon puheista voi tulkita, että porvariyhteistyön jatkuminen olisi kokoomusjohtajalle ensi vaalikaudellakin mieluisaa.

– Tämä hallitus on saanut erittäin hyviä tuloksia aikaan ja minusta se ansaitsee jatkon mahdollisuuden, hän kommentoi hallituskumppani-kysymystä.

Tämän sanottuaan Orpo naurahtaa, tokaisee olevansa ”vähän tylsä” mutta haluavansa muistuttaa, että vaalitulos ja ohjelma ratkaisevat. Ja että täytyy olla valmis erilaisiin koalitioihin.

SDP:n hiljattain esittämän vaaliohjelman keskeiset talouslinjaukset Orpo tyrmää:
– Yrittämisen, investointien ja pääomien verotuksen kiristäminen ovat kaikki pois työllisyydestä. Jos samaan aikaan lisätään vielä pysyviä menoja, tämä johtaa siihen, että velkaantuminen lähtee uudelleen nousuun ja hyvä työllisyyskehitys tyssää.

Voiko kokoomus hyväksyä tällaista?
– Ei voi.

Orpo on hämmästellyt viime aikoina myös keskustaa, jonka puheissa on tapahtunut ”selkeä linjanmuutos”. Puolue esittää vaaliohjelmassaan muun muassa useiden satojen miljoonien eurojen korotuksia takuueläkkeisiin ja sosiaaliturvaan. Ne puolue rahoittaisi 75 prosentin työllisyysasteen kasvulla.

– Jos pääsemme ensi vaalikaudella 75 prosentin työllisyysasteeseen, pakollinen kulujen kasvu – johtuen muun muassa ikääntymisestä – pystytään hoitamaan paljon paremmin ja kykenemme välttämään jopa kahden miljardin euron säästöt. Mutta ei tästä mitään jakovaraa jää.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon haastattelu luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus-osiosta. Kirjautuminen on maksuton.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt