Verkkouutiset

Petteri Orpo: EU-jäsenmaat huolehtikoot itse omista veloistaan

Kokoomuksen puheenjohtaja torjuu EU-maiden yhteisvastuun kasvattamisen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Euroopan unionin jäsenmaiden on jatkossakin vastattava itse taloudestaan ja veloistaan.

– Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) oli täällä Eurooppa-foorumissa halunnut Euroopan unionilta enemmän yhteisvastuuta ja enemmän yhteistä finanssipolitiikkaa. Tämä tarkoittaa Suomelle ja suomalaisille lisää maksamista. Taloudellista vastuuta Euroopan unionin maiden välillä ei voida lisätä ennen kuin jokainen maa hoitaa omat talousasiansa kuntoon, Orpo totesi lauantaina Eurooppa-foorumin paneelikeskustelussa.

Ministeri Tuppurainen peräänkuulutti perjantaina pitämässään puheessaan finanssipolitiikan koordinaation tiivistämistä EU-maiden välillä.

– Pääministeri (Antti) Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa on linjaus, jonka perusteella vahvistamme eurooppalaista ohjausjaksoa, eli tiivistämme finanssipolitiikan yhteistyötä ja koordinaatiota. Tälle yhteistyölle tulee totista tarvetta, mikäli taloustaantuman uhka muuttuu todeksi, Tuppurainen sanoi.

Paneelikeskusteluun osallistunut Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan finanssipolitiikan yhteensovittaminen ei tarkoita velkojen yhteisvastuuta.

– Olen myös Tuppuraisen puheen lukenut, enkä tulkinnut sitä lainkaan näin, Rönnholm sanoi Orpolle.

Hänen mukaansa finanssipolitiikan koordinaatio voisi tarkoittaa sitä, että maailmantalouden sakatessa esimerkiksi Saksa tekisi investointeja, joista muut EU-maat hyötyisivät nykyistä laajemmin.

Petteri Orpo ei pitänyt järkevänä sitä, että Euroopan unioni voisi velvoittaa Saksan käyttämään ylijäämäänsä.

– Eli nyt kun on käytetty omassa maassa ylijäämät ja velkaannutaan, seuraavaksi käytettäisiin saksalaisten ylijäämät. Emme voi mielestäni mennä tällä tavalla puuttumaan toisen EU-maan taloudenpitoon, Orpo sanoi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei myöskään antaisi EU:lle lisää valtaa puuttua jäsenmaidensa talouspolitiikkaan.

– Me emme ainakaan kannata missään tapauksessa sitä, että EU:lle tulisi oma valtiovarainministeriö ja unioni alkaisi sanella jäsenvaltioiden parlamenttien talouspolitiikkaa. Euroopan keskuspankin roolia sen sijaan pitäisi vahvistaa työllisyys- ja investointikysymyksissä, Arhinmäki sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)