Petteri Orpo: Itärajan laiton maahantulo ratkaistava mahdollisimman pian

Sisäministerin mukaan Suomi ja Venäjä käyvät tiiviitä neuvotteluja itärajan maahanmuuttotilanteesta.

– Me käymme tällä hetkellä hyvin tiiviitä jatkuvia neuvotteluja sekä virkatasolla että poliittisella tasolla Venäjän kanssa, jotta tämä laiton maahantulo saataisiin loppumaan ja rajatilanne vakiinnutettua, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa Verkkouutisille.

Orpo kommentoi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin torstaina antamia lausuntoja. Medvedev kommentoi saksalaisen Handelsblattin haastattelussa Suomen ja Venäjän välistä siirtolaistilannetta.

Medvedevin mukaan Venäjällä ei ole mitään juridista perustetta estää sen alueelta Suomeen tulevia pakolaisia.

Medvedev sanoi, ”ettei Venäjä tarkoita pahaa”. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan, ja Suomi ja Venäjä ovat sopineet siitä, että siirtolaisasian vuoksi perustetaan yhteistyöryhmä.

”Aikeenamme ei ole heikentää naapuriamme, Suomea, näillä siirtolaisilla, mutta mitä me voimme tehdä. Olemme sopineet siitä, että perustamme yhteisen ryhmän (joint group) tehostaaksemme toimiamme tässä asiassa ja jatkamme näin. Olemme valmiita tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa – myös Saksan. Siirtolaiset ovat iso päänsärky ja suoraan sanottuna tilanteen on luonut EU:n johto”, Medvedev sanoi.

Sisäministeri Orpon mukaan mitään konkreettista työryhmää ei ole perustettu.

– Me työskentelemme viranomaisten kesken ja haemme ratkaisua näihin kysymyksiin. Oletan, että hän viittaa tähän, Petteri Orpo toteaa.

– Meillä on olemassa olevat vuosien ja vuosikymmenien aikana muodostuneet yhteistyötoimintamuodot ja niiden puitteissa toimitaan. Ne on nyt aktivoitu tähän liittyvien kysymysten ratkaisemiseksi.

Petteri Orpo sanoo, että tilanteeseen on saatava ratkaisu mahdollisimman pian.

– Meidän näkökulmastamme laiton maahantulo on saatava loppumaan. Kuten pääministeri Medvedev sanoi, he ovat valmiita etsimään ratkaisua. Se on minusta se tärkein viesti.

Kommentit