X
SULJE MAINOS
Petteri Orpo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Petteri Orpo IL:lle: Sanna Marin veti maton keskustan alta

Kokoomusjohtaja ihmettelee hallituksen julkista kinastelua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo Iltalehden haastattelussa seuranneensa hallituksen julkista kinastelua ihmetellen. Eräänä esimerkkinä hän mainitsee pääministeripuolue SDP:n ja valtiovarainministeripuolue keskustan taannoiset erimielisyydet työllisyystoimien aikataulusta.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti heinäkuun alussa yllättäen Säätytalolla, että päätökset, joilla olisi määrä luoda 30 000 uutta työpaikkaa, voidaan siirtää vuoden loppuun. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni oli taas vaatinut päätöksiä syksyn budjettiriiheen mennessä. Keskustalainen valtiovarainministeri Matti Vanhanen oli Kulmunin kanssa samoilla linjoilla.

Petteri Orpo arvosteli tuolloin hallitusta siitä, ettei sillä näytä olevan valmiutta päätöksiin, jotka jakavat mielipiteitä, mutta ovat isänmaan kannalta välttämättömiä.

– Se oli käsittämätön lausumus tuosta vain Säätytalon portilla, että työllisyystoimet siirtyvät jonnekin tulevaisuuteen, Orpo sanoo IL:lle.

Hänen mukaansa pääministeri veti samalla maton keskustalaisen valtiovarainministerin ja keskustan puheenjohtajan alta.

Orpon mukaan hallituksessa on erimielisyyksiä työllisyystoimista.

– Ei hallituspuolueilla ole mitään yhteistä linjaa. Taloustilanteemme on vakava ja epävarma. Yhdysvalloista uutisoidaan koko ajan ennätysluvuista koronatartunnoissa ja talouskasvun romahtamisessa. Suomen taloutta ei pelasta se, että meillä itsellämme tartunnat ovat hallinnassa, hän sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne ei kelpaa kokoomusjohtajalle selitykseksi työllisyystoimien lykkäämiselle.

– Päinvastoin! Juuri sen takia niitä päätöksiä olisi pitänyt ja pitää tehdä. Ja itse asiassa niitä päätöksiä olisi pitänyt tehdä jo ilman poikkeuksellista koronakevättä.

Petteri Orpo huomauttaa Euroopan komission ennustaneen Suomen talouden toipuvan kaikista EU-maista hitaimmin pandemian aiheuttamista talousvaikeuksista. Talous- ja työllisyystoimien siirtäminen on hänen mukaansa tämän vuoksi ”täysin vastuutonta”.

– Hallitus ei ansaitse jatkaa, jos hallitus ei tee tarvittavia päätöksiä jo syksyllä.

Petteri Orpo arvostelee IL:n haastattelussa hallitusta myös vastuuttomasta velkalinjasta. Hän ei allekirjoita väiiteitä siitä, ettei velkoja tarvitse maksaa takaisin.

–  Näyttää siltä, että hallituksemme on omaksunut löperön eteläeurooppalaisen linjan mitä tulee velkaantumiseen.

Tämä Suomen linjamuutos on Orpon mukaan noteerattu EU:ssakin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt