X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

Petteri Orpo HS:lle: Sanna Marin hakee vain tapaa ottaa lisää velkaa

Kokoomusjohtaja tyrmää pääministerin avauksen velanoton helpottamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Helsingin Sanomille, ettei kehysmenettelyä pidä höllentää, vaan puolueiden pitää tulevalla hallituskaudella päinvastoin sitoutua Suomen velkasuhteen tuntuvaan pienentämiseen.

Orpo pitää pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotusta kehysmenettelyn uudistamiseksi monin tavoin huonona.

– Nähdäkseni pääministeri hakee tässä vain tapaa ottaa lisää velkaa, Orpo sanoo HS:lle.

Marin ehdotti viime viikolla, että valtion rahankäytön suunnittelussa voisi vastaisuudessa erottaa käyttötalouden menot ja investointimenot toisistaan. Tämä helpottaisi hänen mukaansa välttämättömien, esimerkiksi ilmastonmuutosta torjuvien, yhteiskunnallisten investointien rahoittamista.

Orpon mielestä Marinin esittämä muutos kehysmenettelyyn on ensinnäkin tarpeeton, koska menokehykset eivät nykyisinkään rajoita velanottoa. Kukin hallitus sopii kautensa alussa itse, mille tasolle se menokehyksen asettaa eli kuinka paljon valtio voi käyttää rahaa.

Kokoomusjohtajan mielestä runsasta lisävelanottoa ei voi perustella silläkään verukkeella, että rahat menisivät tärkeiksi määriteltäviin investointeihin.

– Sanon entisenä valtiovarainministerinä, että erottelu ei ole teknisesti mahdollista. Ja mikä se hyöty siitä on? Velka on joka tapauksessa velkaa, ja meidän pitää vähentää velkaantumista eikä lisätä sitä, Orpo toteaa HS:lle.

Hän esittää Suomen budjettisääntöihin aivan päinvastaista muutosta kuin Marin.

– Meidän pitäisi tiukentaa budjettikuriamme ja -sääntöjämme ja ryhtyä uudelleen katsomaan julkisen taloutemme kestävyysvajetta.

Opon mielestä hallituspuolueiden pitäisi ensi vaalikaudella asettaa Ruotsin mallin mukainen ”velka-ankkuri”. Ruotsissa hallitus on sitoutunut antamaan parlamentille erillisen selvityksen korjaustoimenpiteistä, jos velkasuhde on nousemassa yli viisi prosenttiyksikköä sovittua tavoitetasoa suuremmaksi.

Orpon mukaan Suomessa hallituspuolueet voisivat tehdä vastaavanlaisen sopimuksen, joskin realistinen aikataulu 60 prosentin velkasuhteen saavuttamiseksi voisi olla kaksi tai kolme vaalikautta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt