Suomi hankki F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät 1990-luvulla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Petteri Orpo: Hävittäjien lukumäärällä flirttailu on väärin

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan Suomen ilmapuolustuskyvystä ei tingitä.

Kokoomusjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo puhuu Verkkouutisten podcastissa Suomen tulevasta hävittäjähankinnasta. Hänen mukaansa vaalien alla keskustelu on mennyt osin väärään suuntaan.

– Tässä keskustelussa on väärää ja huolestuttavaa se, että ikään kuin flirttaillaan sillä, että se (hankittavien koneiden) määrä voisi olla pienempikin. Ja tulee sellainen tunne, että halutaan sitä kautta ehkä ryhtyä siirtämään rahaa hankinnasta joihinkin muihin tarpeisiin, Petteri Orpo sanoo.

Hänen mukaansa konemäärään liittyvät kansallinen turvallisuus, ilmavalvonta ja ilmapuolustuskyky eivät ole asioita, joista käydä populistista keskustelua vaaleissa.

– Tämä on sellaisia perusasioita, joista ei voi tinkiä. Suomen kansallinen turvallisuus, uskottava puolustuskyky. Hornetit eivät ole missään reservissä odottamassa että jos tulee joku konflikti, vaan ne ovat tuolla taivaalla tai lähtövalmiina – se on meidän jokapäiväistä arkista ilmatilavalvontaamme ja uskottavan puolustuksen osa, Orpo toteaa.

– Kyllä meidän on vaan se (hankinta) tehtävä. Mutta samaan aikaan on huolehdittava niin korkeasta talouskasvusta ja työllisyydestä, että pystymme huolehtimaan hyvinvoinnistamme.

Petteri Orpo viittaa eduskuntapuolueiden tekemään puolustuspoliittiseen selontekoon, joka lähtee liikkeelle siitä, että Hornetien suorituskyky korvataan.

– On hyvin huolella, kaikkien puolueiden kanssa, rakennettu yhteinen prosessi näiden koneiden hankkimiseksi. Ja siinä mennään askel kerrallaan, ja viimeisenä tehdään hankintapäätös. Minä lähden siitä, että korvataan suorituskyky parhaalla mahdollisella kalustolla.

Orpo huomauttaa, että Suomi päätti hankkia Hornetit 1990-luvulla syvimmän laman keskellä.

– Silloin Suomi pystyi siihen, se oli kova päätös. Me pystytään siihen nytkin. Suomi on vauraampi maa tänään.

LUE MYÖS:
Petteri Orpo SDP:n hävittäjälinjauksesta: Olen pettynyt (VU 19.1.2019)
Miten johdatte Suomea? VU-podcastissa Petteri Orpo

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt