Verkkouutiset

Petteri Orpo: Haukkuja tulee, mutta missä ovat Sdp:n omat eväät?

Valtiovarainministeri totesi sosialidemokraateille, että "meillä on mahdollisuus turvata tulevaisuutta tällä kehityksellä, ja teillä ei ole mitään".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilän budjettipuheenvuoron jälkeen eduskunta jatkui keskiviikkona illalla budjettidebatilla. Väittely lomarahojen poistamisesta tuli yhä mukaan keskusteluun.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan julkisen sektorin työntekijät ihmettelevät, miksi juuri heidän lomarahojaan pitää leikata. Hän kysyi pääministeriltä, pitääkö tämä lomarahaleikkauksia epäoikeudenmukaisina.

– Oletteko siinä tapauksessa valmiita perumaan tämän lomarahaleikkauksen, joka nyt kohdistuu vain pienipalkkaisiin julkisen sektorin työntekijöihin, Li Andersson kysyi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi jälleen, että se ei ollut hallituksen ratkaisu.

– Hallitus pyrki tiettyihin vaikutuksiin, jätti kilpailukykysopimuksen edellisten komponenttien neuvottelemisen työmarkkinaosapuolille – ja viime vaiheessa pöydässä oli yhtäältä lomarahojen leikkaus, toisaalta julkisen sektorin pisimpien lomien lyhentäminen. Tässä työntekijäpuoli valitsi lomarahojen leikkauksen, Ben Zyskowicz kävi lähihistoriaa läpi.

– Olen edelleen sitä mieltä, että on epäoikeudenmukaista, että julkisen sektorin usein pienipalkkaisten usein naisvaltaisten työntekijöiden lomarahoja leikataan. Itse olisin mieluummin pidentänyt työaikaa, tai jos lomarahaleikkaukseen olisi menty olisin leikannut kaikkien lomarahoja. Jolloin myös se, jotka tässä maassa saavat kaikkein parhaimpia palkkoja, olisivat osallistuneet. Vieläkin olen sitä mieltä että työajan pidentäminen olisi ollut parempi ratkaisu, Zyskowicz jatkoi.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan asia olisi helposti muutettavissa ja hän on esittänyt tiettyjen veroetujen muuttamista opettajien ja hoitajien hyväksi.

– Miltä kuulostaa, kokoomus? Uskon että miljonäärit kyllä ymmärtävät, mutta hoitajat ja opettajat kiittävät.
Lindtman kysyi, mikä on arvovalinnan taustalla, kun juuri ruuhkavuosia elävien pieni- ja keskituloisten perheiden verotusta pitää kiristää.

Sinisten Kimmo Kivelä piti nopean välipuheenvuoron.

– Ihmettelen, että sosialidemokraattien ja erityisesti edustaja Lindtmanin ääni kellossa on muuttunut. Nyt vaaditaan että tämä lomaraha-asia korjataan. Aikaisemmin olette sanoneet, että on parempi, että hallitus ei puutu työmarkkina-asioihin, Kimmo Kivelä huomautti.

Antti Lindtmanin mukaan ”hallitus aivan ennenkuulumattomalla tavalla otti vallan ajaa näitä erityisleikkauksia”.

Ben Zyskowiczin mukaan kilpailukykysopimus oli kokonaisuudessaan isänmaalle myönteinen asia. Hänen mukaansa vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikki ovat olleet tätä mieltä.

– Se miten sen osaset tulivat sopimukseen: kaikki tietävät, että ei hallitus alkuvaiheessa lähtenyt ajamaan lomarahojen leikkausta! Halitus lähti ajamaan muun muassa työajan pidennystä, Zyskowicz sanoi.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan kilpailukykysopimuksesta oltiin istuntosalissa yksimielisiä vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

– Olisiko työajan pidentäminen oikeudenmukaisempi keino? Olen edustaja Zyskowiczin kanssa täsmälleen samaa mieltä. Työajan jatkaminen kaikille 20 minuuttia per päivä olisi ollut paljon oikeudenmukaisemp keino, pääministeri sanoi.

– Mutta kyllä kai me nyt kunnioitamme sitä sopimusta mikä ollaan tehty!

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi kilpailukykysopimuksella olleen oma vaikutuksensa viennin lähtemiseen vetämään, kun tuli näkymä kilpailukyvystä. Hän kääntyi puhumaan salin vasemmalle laidalle:

– Sdp tuki kilpailukykysopimusta tässä salissa ja piti sitä hyvänä. ja työmarkkinajärjestöt tekivät sen sisällön. Te tunnette työmarkkinajärjestöt, tiedän. Te tiedätte, että jos heille sisältö ei olisi sopinut, he eivät olisi niin sopineet. Niin se maailma vaan menee, Petteri Orpo sanoi.

– Vielä, arvoisat Sdp:n edustajat. Olette kovin ärhäköinä täällä, mutta kyllä ne omat eväät ovat kovin kovin ohuiksi jääneet.

Petteri Orpo sanoi käyneensä Sdp:n seitsemän kohdan listaan läpi ja siellä olevan hyviä asioita, joista hallitus on melkein kaikissa liikkeellä tai niitä tehnyt.

– Mutta missä ne teidän omat eväät olivat? Haukkuja tulee ja ”kaikki on tehty päin mäntyä” – talous kasvaa, työllisyys kohenee. Meillä on mahdollisuus turvata tulevaisuutta tällä kehityksellä, ja teillä ei ole mitään!

Sdp:n Antti Rinne kiitti valtiovarainministeriä puolueen seitsemän kohdan läpikäymisestä. Hän sanoi tietävänsä tarkalleen hallituksen ja nimenomaan kokoomuksen roolin siinä, miten lähdettiin liikkeelle kiky-sopimukseen pakottamisessa, jotta saatiin leikattua julkiselta sektorilta pienipalkkaisilta ihmisiltä.

– Se on nimenomaan teidän vastuullanne.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)